u istom danu

Nakon erupcije vulkana Rusiju pogodio potres magnitude 5,8

11.04.2023 u 17:57

Bionic
Reading

Šiveluč, jedan od najaktivnijih vulkana na poluotoku Kamčatki na ruskom Dalekom istoku, erumpirao je u utorak, izbacivši golem oblak pepela 20 kilometara u zrak

Sivi vulkanski pepeo prekrio je površinu od 108.000 kilometara četvornih, po Geofizičkom institutu Ruske akademije znanosti na Kamčatki. Obližnja sela prekrivena su pepelom visine 8,5 centimetara, što je najviše u 60 godina.

Oko 24 sata pošto je vulkan počeo erumpirati, kod obale Kamčatke dogodio se potres magnitude 5,8 stupnjeva prema Richteru. Ruski znanstvenici rekli su da je potres naknadni udar od potresa koji se dogodio 3. travnja. Na Kamčatki živi oko 300.000 ljudi.

Znanstvenici očekuju da će se vulkan, najveći i najaktivniji na Kamčatki, smiriti, no ne isključuju izbacivanje novih velikih oblaka pepela. Lava ne bi trebala doprijeti do sela. Izvješća o žrtvama još nema. Tim za odgovor na vulkansku erupciju Kamčatke (KVERT) izdao je crvenu obavijest za zračni promet upozorivši da bi erupcija mogla pogoditi međunarodne letove i zrakoplove koji lete na niskim visinama.

  • +2
Erupcija vulkana Šiveluč Izvor: Profimedia / Autor: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Neke škole na poluotoku su zatvorene, a stanovnicima je rečeno da ostanu kod kuće. Šiveluč je u zadnjih 10.000 godina imao 60 većih erupcija, od kojih se zadnja dogodila 2007. godine.