još senat i sabor

Nakon 30 godina značajnih napora potpisujemo važan dokument sa SAD-om: Dvostruko oporezivanje odlazi u povijest

04.12.2022 u 20:14

Bionic
Reading

Potpisivanjem Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja u srijedu zatvara se posljednje otvoreno pitanje između Hrvatske i SAD-a

Više od 60 država ima potpisan sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja sa SAD-om, a među njima su Rusija i Kina, navodi HRT. Nakon gotovo tri desetljeća diplomatskih napora i lobiranja na toj će listi sada biti i Hrvatska. -Trebalo je vremena, moglo se dogoditi i prije. Bilo bi nam drago da se dogodilo prije, međutim savršeno smo sretni što se dogodilo sada i ovog trenutka na neki način zapravo zatvaramo sve neke bilateralne sporazume koje još nismo imali sa SAD-om, a koje smo imali s nizom naših ostalih strateških partnera, rekao je Pjer Šimunović, hrvatski veleposlanik u SAD-u.

Nakon duge stanke, pregovori dviju strana, američkog i hrvatskog ministarstva financija, oživjeli su 2020. Za američkog veleposlanika u Hrvatskoj u tom razdoblju, biznismena u diplomaciji Roberta Kohorsta, sporazum o porezu bio je prioritet.

'Mislim da smo uistinu bili uporni, inzistirali smo: Hrvatska je dobar saveznik, najbolje prijatelje moramo tretirati s poštovanjem i nije riječ o velikom naporu, na dobrobit naših dviju država. Ministarstvo financija napokon je prihvatilo taj argument i Hrvatsku stavilo na listu prioriteta, zapravo na vrh, i sporazum je ispregovaran', kazao je Kohorst.

Zajedno s Nacionalnom federacijom američkih Hrvata, oko pitanja poreza godinama je lobiralo Udruženje hrvatsko-američkih stručnjaka. Ističu kako sporazum donosi olakšanje povratnicima iz SAD-a koji žele otići u mirovinu ili se preseliti u Hrvatsku te poticaj tvrtkama.

'Mene posebno veseli da se otvaraju horizonti hrvatskim poduzetnicima kojih ima sve više koji nas kontaktiraju i žele nastupiti na američkom tržištu. Tako da je to jedna velika stvar. Druga stvar su studenti hrvatski koji borave u SAD-u', rekao je Živko Pavletić, predsjednik Udruge hrvatsko- američkih stručnjaka.

Da bi sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i Sjedinjenih Država stupio na snagu mora biti potvrđen u Saboru i američkom Senatu. Nema dvojbe da će se to dogoditi, pitanje je samo koliko brzo, slažu se svi sugovornici u Washingtonu. Godinu u kojoj je započela strateški dijalog sa SAD-om, Hrvatska završava potpisivanjem sporazuma koji dodatno potvrđuje partnerstvo sa Sjedinjenim Državama.

  • +28
Advent u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Vanesa Pandzic