HOĆE LI USPJETI?

Najviši diplomati u Beču obnavljaju sirijske mirovne pregovore

17.05.2016 u 12:45

Bionic
Reading

Američki državni tajnik John Kerry i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov vode u utorak sastanak Međunarodne skupine za pomoć Siriji (ISSG) čija je svrha ojačati krhko sirijsko primirje i obnoviti mirovne pregovore

Riječ je o prvom sastanku ISSG-a od veljače, kad su njeni članovi dogovorili primirje koje je znatno ugroženo proteklih tjedana.

'Danas ćemo raditi na stvaranju uvjeta da se dogovoreni prekid sukoba bolje provodi, pa da on ne zaživi samo u Alepu, nego i u okolnoj regiji', rekao je novinarima njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier

Sirijsku kontaktnu skupinu čini 17 država koje stoje iza obje strane u tom građanskom ratu, pa su iskoristile svoj utjecaj kod sirijskog režima i pobunjenika da dogovore primirje.

Američka strana podržava pobunjenike, a Rusija sirijskog predsjednika Bašara al-Asada

U bečkim razgovorima sudjeluju i predstavnici regionalnih suparnika Saudijske Arabije i Irana. Saudijska Arabija također podržava pobunjenike, dok Iran stoji iza al-Assada.

Mirovni pregovori vođeni Ujedinjenim narodima prošlog mjeseca u Ženevi nisu se pomaknuli s mrtve točke nakon što ih je napustilo izaslanstvo oporbe, navodeći sve veći broj napada režimskih snaga i njihovih ruskih saveznika, kao i problema s pošiljkama humanitarne pomoći.

Od ministara vanjskih poslova očekuje se da osnaživanjem mira i poboljšanjem humanitarne pomoći porade na načinima kojima bi vratili izaslanstvo oporbe na pregovore s al-Asadom o političkim promjenama, rekao je Steinmeier.

'Ova promjena je potrebna zbog toga što Sirija ne može graditi svoju dugotrajnu budućnost s al-Asadom na vlasti', dodao je.

Sirijska oporba zahtijeva ostavku predsjednika nakon koje bi slijedila politička tranzicija, no vladino izaslanstvo je odbilo razgovarati o takvom scenariju.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif rekao je kako njegova država podržava primirje i mirovne pregovore, no upozorio je kako bi zatišje sukoba moglo pomoći terorističkim skupinama u Siriji.

'Ne smijemo dopustiti teroristima da iskoriste prestanak sukoba za daljnje terorističke operacije', rekao je Zarif.

Primirje se ne odnosi na ekstremističke skupine Islamske države i Fronte al-Nusra, al-Kaidine podružnice u Siriji.