SVJETSKI DAN MALARIJE

Najugroženija su djeca u Africi

22.04.2010 u 14:07

Bionic
Reading

Svakih 30 sekundi u svijetu umire jedno dijete od malarije. Godišnje 350-500 milijuna ljudi obolijeva od malarije, a 1 milijun ih umire, i to većinom djeca u Africi. Oko 90 posto smrti uzrokovanih malarijom se događa u Africi, gdje malarija uzrokuje smrt svakog petog djeteta

Malarija je bolest koja najviše pogađa siromašne koji žive u izoliranim seoskim naseljima u loše izgrađenim nastambama bez zaštite od komaraca. No, malarija je također bolest koja se može spriječiti i uspješno liječiti jer za to postoje učinkovita sredstva.

Spavanje pod mrežama protiv komaraca koje su tretirane insekticidom smanjuje smrtnost djece za 20 posto. Dokazano je da mreže protiv komaraca mogu spasiti šest dječjih života godišnje na svakih tisuću koje spava pod njima.

UNICEF od 1998. zajedno sa partnerima provodi globalnu inicijativu Zaustavimo malariju s ciljem smanjivanja raširenosti malarije za 50 posto do 2010. godine.

UNICEF je vodeći svjetski dobavljač mreža protiv komaraca (samo u jednoj godini UNICEF distribuira i više od od 240 milijuna mreža tretiranih insekticidom). U kratkom roku UNICEF je u mnogim afričkim zemljama uspio i do deset puta povećati korištenje mreža. Također, s lokalnim partnerima distribuira preventivne lijekove protiv malarije kao i lijekove za liječenje već oboljelih osoba.

UNICEF je sredinom prošloga stoljeća pomogao iskorijeniti malariju na području doline Neretve gdje su i mnoga naša djeca stradavala od ove bolesti.