KANADA ODOBRILA IZRUČENJE

Najtraženiji kineski kriminalac vraća se kući

22.07.2011 u 10:04

Bionic
Reading

Kanadski sud odobrio je u četvrtak nakon dvanaestogodišnje pravosudne sage izručenje Laija Changxinga, najtraženijeg kineskog kriminalca, što je službeni Peking odmah pozdravio

Lai bi Kini mogao biti izručen već u subotu. 'Pozdravljamo odluku kanadskog suda', priopćilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova. 'Lai Changxing je prvoosumnjičeni u masovnom slučaju krijumčarenja u Xiamenu', navodi se u priopćenju.

Lai, bivši poduzetnik iz Xiamena, lučkog grada u pokrajini Fujianu, u Kanadu je pobjegao s obitelji 1999. godine nakon što su ga kineske vlasti optužile za vođenje skupine organiziranog kriminala, koja je krijumčarenjem oštetila državu za više od šest milijarda dolara.

Radi se o slučaju koji je izbio nakon uspostave posebne ekonomske zone u Xiamenu i pretvorio se u jedan od najvećih kineskih političkih skandala u nekoliko desetljeća u koji su bile uključene desetine lokalnih korumpiranih političara i moćnika. Čak 14 od njih na suđenjima je kasnije osuđeno na smrt.

Kina se obvezala da Lai neće biti osuđen na smrtnu kaznu, jer je to bio kanadski uvjet za izručenje.

Lai je tvrdio da se radi o politički montiranim optužbama i zatražio je politički azil u Kanadi, ali mu to tamošnje vlasti nisu odobrile. Njegov slučaj dugo je vremena opterećivao kinesko-kanadske odonose.