POTONUĆE BRODA

Najmanje se 38 Haićana utopilo kod Kube

25.12.2011 u 10:14

Bionic
Reading

Najmanje se 38 haićanskih izbjeglica utopilo, a 87 je spasila kubanska obalna straža u subotu, pošto je njihov brod potonuo ispred Kube, priopćila je kubanska civilna zaštita

'Polupotopljeni' brod je stotinjak metara od obale Punte de Maisi (krajnji istok Kube) opazila obalna straža koja je pronašla '38 trupala - 21 muškarca i 17 žena', ističe civilna zaštita u priopćenju pročitanom u informativnoj emisiji tijekom noći.

87 osoba, među kojima četvero djece i sedam žena, spašeno je i 'pružena im je liječnička pomoć u međunarodnom izbjegličkom centru u Punti de Maisi', po priopćenju.

Civilna zaštita koja ne navodi o kakvom je plovilu riječ, ističe da Crveni križ i obalna straža nastavljaju potragu kako bi utvrdili ima li još preživjelih.

Na Karibima potonuća improviziranih plovila na kojima se haićanski, ali i kubanski izbjeglice u potrazi za boljim životnim uvjetima žele domoći teritorija Sjedinjenih Država nisu rijetkost.

U srpnju 2009. oko 70 haićanskih izbjeglica poginulo je u brodolomu kod britanskih otoka Turks i Caicos.

Svake godine tisuće Haićana pokušavaju u nesigurnim plovilima prijeći 1.000 km koji njihovu domovinu - najsiromašniju američku zemlju - dijele od SAD-a.