POGOĐEN JUG ZEMLJE

Najmanje osmero žrtava niza tornada u SAD-u: 'Pronalazimo još mrtvih'

13.01.2023 u 18:09

Bionic
Reading

Spasilačke ekipe u petak traže nestale u središnjoj Alabami, očekujući da će broj žrtava porasti nakon što su oluje i tornadi oštetili desetke domova, obarali stabla i odnijeli najmanje osam života u toj američkoj saveznoj državi te susjednoj Georgiji

U okrugu Autauga u Alabami zasad je pronađeno sedmero mrtvih, rekao je direktor tamošnje agencije za izvanredne situacije Ernie Baggett za MSNBC.

Mrtvozornik okruga Buster Barber predviđa rast broja žrtava. Tornado je u četvrtak na tom području prouzročio ogromnu štetu, dižući krovove i razbacujući krhotine.

„U ovom trenutku pronalazimo još tijela“, rekao je Barber Reutersu.

U susjednoj Georgiji stablo je palo na automobil, ubivši pritom petogodišnje dijete. Odrasli putnik automobila u kritičnom je stanju.

Nacionalna meteorološka služba potvrdila je da je središnjim dijelom Alabame prošlo najmanje pet tornada.

Služba je u petak na teren poslala nekoliko timova za procjenu štete, upozorivši da će se olujni vjetrovi i niske temperature zadržati do subote ujutro.

U Autaugi je oštećeno čak 50 nekretnina, objavio je lokalni šerif. Dio crkvi i ustanova otvorilo je svoja vrata, pruživši stanovnicima hranu i vruće tuševe.

Guvernerka Alabame Kay Ivey u četvrtak je proglasila izvanredno stanje u šest teško pogođenih okruga – Autaugu, Chambers, Coosi, Dallasu, Elmoreu i Tallapoosi.

U Alabami je u petak bez struje ostalo više od 20 tisuća ljudi, a oluja je dovela do nestanka struje i u Mississippiju te u Georgiji.