NOVA NESREĆA

Najmanje 32 poginula u sudaru vlakova u istočnoj Kini

24.07.2011 u 07:15

Bionic
Reading

U sudaru dvaju brzih vlakova u kineskoj istočnoj pokrajini Zhejiang u subotu poginulo je najmanje 32-oje putnika, objavili su državni mediji

Nesreća se dogodila na mostu u blizini grada Wenzhou. Na prvi je vlak, zaustavljen vjerojatno zbog gubitka struje uzrokovanog udarom groma, naletio je drugi vlak, objavila je službena novinska agencija Xinhua. U sudaru vlakova poginulo je više od 32-oje putnika, a najmanje 100 ih hospitalizirano.

Prvi je vlak prometovao na liniji od Pekinga do obalnog grada Fuzhou, a drugi od glavnog grada pokrajine Zhejiang Hangzhoua također do Fuzhoua.

Ministarstvo željezničkog prometa naložilo je hitne provjere sigurnosti vlakova u zemlji.

Vlada je potrošila milijarde dolara za poboljšanje željezničke mreže u toj najmnogoljudnijoj zemlji svijeta. No gradnja velike mreže pogođena je nizom skandala, uključujući i incidente u vezi sigurnosti u posljednjih nekoliko mjeseci. Troje dužnosnika našlo se u ovoj godini pod istragom za korupciju vezano za željeznice, izvijestili su lokalni mediji.

U veljači je, primjerice, s položaja ministra željezničkog prometa smijenjen ministar Liu Zhijun zbog ‘ozbiljne disciplinske povrede’. On je vodio ulaganja u željeznički sektor u prošlom desetljeću.

U Kini se 2008. također dogodila velika željeznička nesreća, sa 72 poginulih i 416 ozlijeđenih, zbog sudara dvaju vlakova nakon što je jedan od njih također iskočio iz tračnica.

Željeznička se mreža brzih vlakova u Kini ubrzano gradi te će s ovogodišnjih 8.358 kilometara do kraja iduće godine proširiti na 13.000. a do 2020. na 16.000 kilometara. U lipnju je za promet otvorena 1300 kilometara duga glavna linija između Pekinga i Šangaja, čija je gradnja stajala 23 milijarde eura.