KAOS U LIBANONU

Najmanje 32 mrtva u napadu na iransku ambasadu

  • +5

Bombaški napad u Bejrutu

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Mahmoud Kheir

Bionic
Reading

U jakoj eksploziji ispred iranske ambasade u Bejrutu poginula su najmanje 32 čovjeka, a ranjeno ih je 146, javlja Agencija Anadolija.

Ubijen je i kulturni ataše iranske ambasade u Bejrutu. Libanonski dužnosnik je izjavio za Reuters da je ubijen Ebrahim Ansari i da je ranjen libanonski ministar zdravstva Ali Hasan Kalil. Svjedoci tvrde da se eksplozija automobila u kojem je bila postavljena bomba dogodila u južnom dijelu Bejruta, u četvrti Dahije, u kojoj se nalazi iranska ambasada u toj zemlji. Odmah nakon eksplozije u spomenuto područje su upućena vozila hitne pomoći. Libanonske vlasti se još uvijek nisu oglasile povodom napada.

O kakvoj se eksploziji radi, još uvijek se ne zna pouzdano - dok su jedni izjavili da se radi o raketama koje su usmjeravane, drugi kažu da se radi o bombama. Područje u kojem se eksplozija dogodila smatra se uporištem libanonske šijitske frakcije Hezbollaha.U kolovozu su se u istom dijelu grada također dogodila dva napada, nakon čega su mjere sigurnosti pojačane. Vojni angažman Hezbollaha i Irana u Siriji, na strani tamošnjeg režima, izazvao je niz osuda sunita u Libanonu.

Kasnije tijekom dana sunitska radikalna skupina Brigade Abdulaha Azama preuzela je odgovornost teroristički napad u Bejrutu, objavio je CNN. Prema njihovim navodim napade su izvršila dva bombaša samoubojice koje nazivaju herojima sunitskog naroda Libanona. Grupa je povezna s Al Kaidom. 'Upozoravano Hezbolah da će napadi nastaviti dok se ne ostvare dva uvjeta: povlačenje svih boraca proiranskog Hezbolaha iz Sirije i puštanje svih zatočenika iz tiranskih tamnica u Libanonu', poručila je ova skupina.