DUSINA 0

Najesen sređivanje popisa birača

20.07.2009 u 08:46

Bionic
Reading

Tijekom jesenskog zasjedanja Hrvatskoga sabora na njegovu bi se dnevnom redu mogle naći i izmjene Zakona o prebivalištu i boravištu građana, čime bi se konačno stvorili uvjeti za sređivanje popisa birača, jer poznato je da Hrvatska ima više birača nego stanovnika

Na izmjenama Zakona trenutačno se radi u MUP-u, a njima bi se trebao regulirati status osoba koje su se privremeno ili trajno iselile iz Hrvatske, omogućiti odjava po službenoj dužnosti osoba koje su se iselile ili više ne stanuju na prijavljenom prebivalištu, zatim omogućiti u istoj policijskoj upravi ili postaji odjavu ranijeg i prijavu novog prebivališta te pooštriti kazne za osobe koje se ne pridržavaju odredbi Zakona, javlja Novi list. Izmjene Zakona najavio je ministar Tomislav Karamarko predsjedniku Državnog izbornog povjerenstva još proljetos, nakon poznatog slučaja s popisima birača kada je otkriveno da na pojedinim adresama u manjim mjestima uz granicu s Hercegovinom prebiva i po više stotina birača. Tada je poznata postala adresa Dusina 0 na kojoj prebivalište ima 404 birača. Ovo je prva konkretna najava o tome kada bi Zakon mogao biti u proceduri.

U MUP-u navode da je, osim njihovih napora, potrebna i aktivnija uloga drugih tijela državne uprave i jedinica lokalne i regionalne samouprave, kao i samih građana, kako bi se popisi birača uskladili sa stvarnim stanjem.

Osim zbog sumnji u mogućnost izborne prevare u slučaju nesređenih popisa birača, te je popise nužno urediti i zbog odredbi o referendumu. Ne radi se samo o referendumu za ulasku u Europsku uniju koji će jednoga dana biti raspisan, a u čijem slučaju popis birača može imati izravan utjecaj na rezultat, nego i o lokalnim referendumima o povjerenju izravno izabranim načelnicima, gradonačelnicima i županima.