SCENE UŽASA

Najdestruktivnija erupcija modernog doba: Havajski vulkan progutao 600 domova

08.06.2018 u 10:41

Bionic
Reading

Lava iz vulkana Kilauea od početka prošlog mjeseca progutala je gotovo 600 domova na havajskome Velikom otoku, pretvorivši se u najdestruktivniju erupciju modernog doba, izvijestio je u četvrtak lokalni čelnik Harry Kim

Po posljednjim procjenama erupcija jednog od najaktivnijih vulkana na svijetu premašila je materijalnu štetu počinjenu za vrijeme neprestane aktivnosti koja je započela 1983. U tom su razdoblju povremene erupcije lave za sobom odnijele 215 kuća i stambenih zgrada.

Kim je istaknuo da Kilauea, jedan od pet vulkana na Velikom otoku, nikada dosad nije uništio toliko puno zgrada u tako kratkom razdoblju.

  • +39
Vulkan Kilauea Izvor: Profimedia / Autor: L.E. Baskow/LeftEyeImages

Posljedice ove posljednje vulkanske erupcije, koja je u četvrtak ušla u 36. dan, najpogubnije su u Sjedinjenim Državama od erupcije 1980. vulkana Saint Helens koji se nalazi u sjeverozapadnom dijelu države Washington, kazao je geolog Scott Rowland.

U sličnoj, iznimno snažnoj erupciji vulkana Fuego u Gvatemali ovaj je tjedan smrtno stradalo više od stotinu ljudi.

Guverner Havaja David Ige i Kim su najavili osnivanje operativne skupine koju će činiti državni i lokalni dužnosnici kako bi donijeli plan pomoći stanovništvu. Svrha osnivanja radne skupine je i sprečavanje u budućnosti tako velike materijalne štete.