IPAK ĆE PLAĆATI POREZ

Najbogatiji Francuz odustao od belgijskog državljanstva

10.04.2013 u 19:02

Bionic
Reading

Bernard Arnault, najbogatiji Francuz, odustao je od pokušaja da dobije belgijsko državljanstvo i objavio da će nastaviti plaćati porez u svojoj domovini čime je okončao višemjesečno nagađanje želi li poput svog sunarodnjaka Gerarda Depardieua odlaskom u inozemstvo izbjeći 75-postotni porez na godišnje prihode iznad milijun eura

Čelnik konglomerata luksuzne robe LVMH svoju je odluku objavio u razgovoru za novine i rekao da nikada nije namjeravao izbjeći porez. 'Danas sam odlučio okončati pomutnju. Povlačim svoj zahtjev za dobivanje belgijskog državljanstva', rekao je Arnault dnevniku Le Monde.

Prošle je godina vijest da je Arnault podnio zahtjev za državljanstvo izazvala ljutite optužbe čelnika francuskih socijalista i drugih ljevičara da mu nedostaje domoljublja u trenutku kada je francusko gospodarstvo u golemim dugovima i stagnaciji.

Arnaultov zahtjev za državljanstvo postao je upitan nakon što je u siječnju sud u Bruxellesu dao negativno mišljenje o njemu uredu za useljeništvo, kako su prenijeli belgijski mediji.

Arnault je ustvrdio da njegova nastojanja da dobije državljanstvo u Belgiji nisu motivirana visokim porezom nego pitanjima vlasništva kako se njegova djeca ne bi sporila oko bogatstva koje će im jednoga dana ostaviti.

'S obzirom na stanje zemlje napori na oporavku moraju biti podijeljeni a ovim potezom nadam se da sam pokazao svoju vezanost s Francuskom i povjerenje u njenu budućnost', rekao je.

Čelnik LVMH-a je rekao da je taj konglomeraa platio više od milijarde eura poreza na dobit u Francuskoj iako je 80 posto svoje prodaje ostvario u inozemstvu. Iako nije želi otkriti svoj osobni porezni račun rekao je da je 'nedvojbeno jedan od najvećih francuskih uplatitelja poreza'.