AZIJSKA ŠVICARSKA

Najbogatije obitelji Zapada sele se u Singapur

19.04.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Obitelj Spinola iz Genove još u 15. stoljeću imala je poslovne urede širom svijeta, pa tako i u Barceloni, gdje je pakete prenosio tadašnji šegrt Kristofor Kolumbo. Ovih dana, taj talijanski klan seli imovinu u Singapur, novu meku najbogatijih zapadnjaka

U Singapuru, otočnoj državi poznatoj i pod nazivom 'azijska Švicarska', masovno se otvaraju tzv. obiteljski uredi – privatne kompanije koje upravljaju investicijskim fondovima i zakladama najbogatijih svjetskih familija.

Europski i američki bogataši dugo su nastoji uvećati i sačuvati svoje bogatstvo na Istoku, no odnedavno koncentriraju svoju nazočnost u Singapuru.

'Osjećamo potrebu da se još više približimo Aziji, gdje već intenzivno ulažemo. Više od 50 posto naše imovine u posljednjih 15 godina nalazi se u Aziji', kaže Federico Spinola, potomak slavne talijanske obitelji, u intervjuu za Reuters.

Prema podacima tvrtke Campden Wealth, koja evidentira procvat obiteljskih biznisa, od financijske krize 2008. desetak europskih obitelji preselilo je poslovanje u Singapur, donoseći u tu zemlju imovinu vrijednu od pet do deset milijardi dolara.

Singapur, svjetski bankarski i investicijski centar u srcu jugoistočne Azije, atraktivna je poslovna baza zbog učinkovite administracije, povoljne zakonske regulative, neometanog protoka novca, financijske infrastrukture i niskih poreznih stopa.

Taj čist i siguran otok bogatašima nudi pregršt razloga da posegnu duboko u džep: elitni šoping, bogatu gastronomsku ponudu, kockarnice, luksuzne hotele, golf terene i marine s megajahtama.

Dok je financijska perspektiva u Europi i SAD-u slaba, u Aziji je fascinantna: zakonski pritisci na Zapadu i slom offshore centara ubrzali su ritam preseljenja obiteljskih poslova u Singapur, ali i Hong Kong.

'Obitelji žele biti tamo gdje je akcija. Žele svoj dio ekonomskog kolača', rekao je Munish Dhall, izvršni direktor švicarske banke UBS, za Reuters.

Singapur

Velike financijske institucije pod pritiskom su sve teže klime u investicijskom bankarstvu.

UBS je stoga utemeljio tim za obiteljsko poslovanje koji nastoji opslužiti oko 24 klijenata s imovinom od najmanje 200 milijuna dolara u Aziji. Ostali globalni igrači – Credit Suisse, HSBC i RBC Wealth – također rade s obiteljskim tvrtkama, baš kao i DBS Group sa sjedištem u Singapuru.

Među tim obiteljima su i Spinole, čiji su preci bili srednjovjekovni križari, kardinali Svetog Rimskog Carstva te utjecajni političari i kulturnjaci iz Genove.

Preotimanje ljudi bankama

Prošle godine, predstavnici Spinola utemeljili su ured Parly Singapore, koji planira 'preoteti' velikim bankama 10 do 15 vrhunskih investicijskih menadžera, koji će umjesto za proviziju raditi za savjetničku naknadu.

'Mi smo obiteljska tvrtka i obitelj nije uključena u biznis. U osnovi, mi smo dioničari', kaže Spinola, član upravnog odbora u kojem sjedi i nekoliko članova rodbine. Spinola posjeduje stalnu boravišnu dozvolu u Singapuru. Tvrdi da je poslovanje u kojemu se razdvajaju obiteljske stvari i ulaganje te omogućuje menadžerima Parlyja da sami donose odluke, 'način diferenciranja rizika'.
Spinole se udružuju s još dvije obitelji, čime će se srezati troškovi i povećati učinkovitost.

Spinola ne želi navesti kolika je njihova investicija u Parly Singapore, baš kao ni njegova izvršna direktorica Roxanne Davies. No ona je dala indiciju.

'Obiteljski ured s takvom strategijom ne može zapravo postojati bez pola milijarde dolara', rekla je Davies.

Campden Wealth, savjetnička tvrtka za obiteljske urede, broji oko 2.500 obiteljskih ureda širom svijeta. U Aziji ih ima od 150 do 200, otprilike polovica u Australiji i Japanu, no broj naglo raste u Kini, Indiji i Sjevernoistočnoj Aziji.

Posvećenost privlačenju bogataša

Nedavno istraživanje Campdena i UBS-a pokazalo je da te obitelji upravljaju s iznosima od 50 milijuna do više od milijarde dolara, uz prosječne prinose od 9,1 posto u razdoblju od listopada 2010. do listopada 2011.

Cilj Spinola i drugih obitelji jednostavan je – kontrolirati svoje bogatstvo, maksimalno uvećati prinose i minimalizirati naknade za financijske menadžere.

'Singapur pooštrava offshore zakone, ali će i dalje biti veoma atraktivno odredište za obiteljske i ulagačke urede. Nijedna vlada u svijetu nije toliko posvećena privlačenju novca najbogatijih', kaže David Bain, voditelj istraživačkog odjela u Campden Wealth.

Bogate europske obitelji sele poslovanje u Aziju zbog bankarske situacije u Švicarskoj, Luksemburgu i Lihtenštajnu. Stvar dobiva na zamahu. Ako ste Europljanin u potrazi za boljim poreznim sustavom, Singapur bi mogao biti rješenje za vas', kaže Donald Riegger, stručnjak iz Deloitte & Touche u Singapuru.