NERVOZA U DRŽAVNOJ BANCI

Nadzorni odbor HPB-a pisao Lalovcu: Hitno imenujte Upravu!

21.07.2014 u 12:38

Bionic
Reading

Premijer Milanović je najprije je bez ikakvog obrazloženja smijenio Čedu Maletića, koji je uspješno podigao HPB nakon afere Bankomat, nakon toga se 'proslavio' imenovanjem Tomislava Matije Varge, a sada grubo krši zakonske propise i dovodi u pitanje normalno funkcioniranje banke. Smjena Uprave HPB-a u poptunosi odražava diletantsku kadrovsku politiku Milanovićeve Vlade

Ljetna sapunica oko Hrvatske poštanske banke (HPB) nastavlja se i nitko ne zna kad će završiti. Vlada je u lipnju najavila smjenu Čede Maletića s čelnog mjesta HPB-a i u zadnji čas dalja preporuku za imenovanje Tomislava Vuića. No do danas nije uspjela kompletirati Upravu iako je Nadzorni odbor po zakonu najkasnije do 8. lipnja trebao uputiti HNB-u na odobrenje imena novih članova Uprave.

Prema neslužbenim informacijama, Nadzorni odbor je, zabrinut zbog kršenja zakona, u petak poslao pismo ministru financija Borisu Lalovcu u kojem podsjeća na zakonske rokove i traži hitno rješenje.

Podsjetimo, rok je probijen jer Tomislav Marija Varga, prvobitan Vladin izbor za dugog člana Uprave, nije dobio zeleno svjetlo NO-a jer nema završen diplomski studij te ne zadovoljava formalne uvjete za tu funkciju.

Već mjesec i pol Vlada bezuspješno traga za drugim članom Uprave. U igri su bila brojna imena, a kao najizglednije rješenje spominjalo se ime sadašnje članice Uprave HPB-a Dubravke Kolarić. Premda je ona, navodno, prihvatila ponudu, imenovanje je stopirano bez objašnjenja.

Poziciju u novoj Upravi prethodno su odbile Tanja Šimunović i Boženka Mostarčić, također iz sadašnjeg sastava Uprave.

Smjena Uprave HPB-a najbolji je pokazatelj neozbiljne kadrovske politike premijera Milanovića. Najprije je bez ikakvog obrazloženja smijenio Čedu Maletića, koji je uspješno podigao banku nakon afere Bankomat, nakon toga se 'proslavio' imenovanjem Tomislava Matije Varge, a sada grubo krši zakonske propise i dovodi u pitanje normalno funkcioniranje banke.