KARAMARKO MISLI DA MOŽE BOLJE

'Nađite mi jednog ministra koji dobro radi. Nema ga!'

01.02.2014 u 16:16

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko ocijenio je danas da je 'slučaj Šegon' i način njegove smjene slika rada vladajuće koalicije koja zemlju vodi u 'gospodarsku propast' te je pozvao ministra financija Slavka Linića da podnese ostavku, koju bi, tvrdi, trebao podnijeti i premijer Zoran Milanović

Karamarko je u Trilju, gdje su se okupili HDZ-ovi župani i gradonačelnici, poručio da bi Vlada trebala položiti račune građanima. 'Premijer svog ministra (Linića) obavještava preko medija da treba smijeniti svog pomoćnika (Šegona). To je apsurdno', rekao je U Trilju Karamarko te pozvao ministra financija Slavka Linića da podnese ostavku, a smatra da o ostavci treba razmišljati i premijer Milanović.

'Vlada je u potpunom raspadu što se tiče odnosa. SDP unutar sebe, koalicija isto, i to se osjeća.
To je jedan od razloga zašto ovako loše radi. No, prvi i najvažniji razlog jest što je to jedna nesposobna ekipa koja se okupila i već dvije godine avanturistički vodi zemlju u gospodarski propast. Bilo bi dobro da polože račune hrvatskim građanima koji žive sve lošije, a žešće bi na njihov nerad i nesposobnost trebao reagirati i predsjednik Josipović', izjavio je Karamarko novinarima.

Na upit je li potrebna rekonstrukcija Vlade, podsjetio je da je HDZ to već tražio, ali misli da je sada za to već kasno. No ako rekonstrukcija može bilo što popraviti, onda ne treba gubiti vrijeme i novac, kazao je.

Osvrćući se na mjere za rezanje deficita, Karamarko je rekao da Vlada 'pili granu na kojoj sjedi'
, uzimajući dobit javnih poduzeća umjesto da dio novca ostavi za reinvesticije, a 'diranje' u drugi mirovinski stup smatra krađom novca za budućnost. Premijeru je poručio da 'spusti svoj ego na normalnu razinu i rekonstruira Vladu jer u njoj nitko ne funkcionira dobro'.

'Recite mi jednog ministra koji dobro funkcionira. Nema ni jednog.
Ministarski čvor koji se bavi gospodarstvom trebalo bi cijeli smijeniti. To je taj dio kojeg bi trebalo rekonstruirati. Oni zbog svojih taština i egoizma čak ni to nisu kadra. Svaki drugi ministar je u sukobu interesa, počevši od Šegona koji je vrh sante. Pitanje je što tu još sve skupa stoji', izjavio je.

Ustvrdio je da bi u HDZ-ovoj vladi, da ima 'slučaj Šegon', taj pomoćnik ministra 'trajao manje od 24 sata, a mi se već mjesecima bavimo slučajem Šegon'.

Na pitanje traži li stanje u Hrvatskoj nacionalni konsenzus i 'veliku koaliciju', Karamarko je odgovorio: 'Kad bismo imali normalnu socijaldemokraciju, vjerojatno bi svi bili za to.' Izrazio je spremnost za razgovore te najavio da će učiniti sve da u Hrvatskoj što prije bude bolje, ali da ne zna s kim bi išli u veliku koaliciju, s obzirom na to 'da je ova ekipa nesposobna'.

'O svemu se jednog dana može razgovarati, iako mislim da je sada prekasno', dodao je. O razgovoru sa Željkom Markić iz inicijative U ime obitelji rekao je da je najviše bilo riječi o toj inicijativi koju je HDZ podupro te o mnoštvu ljudi koji su glasovali 'za' na referendumu o braku.

Najavio je pobjedu na izborima za EU parlament u svibnju te potvrdio da će na njihovoj listi ponovno biti Davor Stier i da je zadovoljan njegovim radom. 'Mi ga nismo povukli iz EU parlamenta, već smo ga samo zamijenili na mjestu međunarodnog tajnika. Ne može biti na dva mjesta', rekao je.

Uhićenje čelnika sindikata liječnika Ivice Babića komentirao je na dva načina
- jedan je pitanje pravne države koju podupire, a drugi je politički i vrlo nezgodan u ovom trenutku kada sindikati prijete štrajkom.

'Trideset dana zatvora čelniku sindikata taktički nije dobra odluka. Bojim se da je poslana poruka svim sindikalistima da ako probaju štrajkati, nešto će se naći za svakoga od njih. Ipak ne bih prejudicirao ničiju krivicu ili nevinost. Neka pravna država odradi svoj posao', poručio je.

Upitan zna li se tko će biti HDZ-ov predsjednički kandidat, odgovorio je da će to objaviti na vrijeme te da imaju nekoliko kvalitetnih i pobjedničkih kandidata.

Na činjenicu da se 92 posto članova sindikata na sindikalnom izjašnjavanju izjasnilo za štrajk, Karamarko je izjavio da je to odraz situacije u kojoj se zemlja, građani i radnici nalaze. 'Bojim se da je upravo to bio povod za reakciju pravne države prema čelniku sindikata, iako to sve govorim hipotetski', zaključio je Karamarko.