CRNO MORE

Nađena podmornica s 47-članom posadom iz 1944.

08.07.2013 u 16:16

Bionic
Reading

Danas masovna grobnica, a nekad podmornica sovjetske Crvene armije koja je nestala u zimu 1944. godine, pronađena je ovih dana uz obalu ukrajinskog poluotoka Krima

Potonula na 52 metra dubine blizu rta Tarhankut, podmornica Š-216 (Šuka) u trenutku nestanka navodno je imala posadu od 47 ljudi. Nestala je tijekom vojne operacije prije 69 godina, a ovih dana pomoću aparata Sofoklo-1 pronašli su je članovi Crnomorskog centra za podvodna istraživanja.

'Voda je prodrla samo u jedan odjeljak, a ostali nisu oštećeni. To je očito po načinu na koji podmornica leži na dnu. Nije utonula u zemlju, nego praktički leži na površini', izjavio je za portal 15 minut Sergej Voronov, direktor Centra koji već radi na dozvolama da izvadi plovilo iz mora.

Premijer Autonomne Republike Krim Anatolij Mohiljov najavio je potragu za rodbinom članova posade, sahranu posmrtnih ostataka mornara i podjelu njihove imovine za koju se pretpostavlja da će biti nađena u podmornici. Mediji prenose i planove lokalnih vlasti da se plovilo pretvori u povijesni muzej.

Podmornice tipa Šuka dale su velik obol u obrani Sovjetskog Saveza od nacističke Njemačke u 2. svjetskom ratu. Korišteno ih je 44, a 31 je uništena. Prije otkrića kod Tarhankuta, zadnju su 2002. našli bugarski ribari. Još 15 ih nije pronađeno.