USKRŠNJA MISA

Nadbiskup Hranić: 'Prava ljudska veličina je u poniznosti, jednostavnosti i dobroti'

31.03.2024 u 12:19

Bionic
Reading

Nadbiskup đakovačko-osječki mons. Đuro Hranić rekao je u nedjelju kako je svojim uskrsnućem Isus pokazao kolika je moralna snaga i veličina poniznog čovjeka te da je prava ljudska veličina u poniznosti, jednostavnosti i dobroti

Predvodeći uskrsno euharistijsko slavlje u osječkoj konkatedrali Sv. Petra i Pavla nadbiskup Hranić kazao je kako je Bog u svome sinu, koji je prethodno bio sveden na najradikalniju nemoć i poniženje na križu, pokazao kako se mir izgrađuje samo odustajanjem od svoje moći i interesa, samo nenasiljem, strpljivošću i praštanjem.

Pokazao nam je kako borba za vlast i utjecaj uvijek dovode do strašnih zlodjela te da je za bahato isticanje sebe i svoje moći potrebno malo truda i snage, ali da je takvo ponašanje najčešće nedostojno čovjeka i jadno, istaknuo je Hranić.

Napomenuo je kako je uskrsnuće pokazalo da smrt pravednika kojeg nepravednici ubijaju iz nekih svojih tobožnjih viših ciljeva nikada nije uzaludna te da smrt pravednika uvijek poništava te njihove više ciljeve i predstavlja početak nečega novoga i puno vrjednijega.

Uskrs ne poništava križ, nego ga potvrđuje, a Bog se zauzeo baš za onoga koji je bio spreman umrijeti i tako posvjedočiti da novi život pripada onima koji su spremni na životne izazove, poraz i smrt, dodao je.

Hranić je istaknuo kako Isusovo uskrsnuće poručuje da ostvarenje nečijih interesa i želja ne može dovoditi u pitanje prava i potrebe drugih ljudi, da se snaga uskrsnuća svjedoči se samo na poprištu života i kaže da se svijet mora promijeniti, da može biti bolji, humaniji, i solidarniji.

Nemojmo misliti da su naši današnji društveni procesi nepromjenjivi, i da ovo naše hrvatsko društvo sa svojim ozbiljnim demografskim, socijalnim, političkim, gospodarskim problemima te političkim elitama koji ponekad robuju svojim parcijalnim interesima, mora propasti. Trebamo učiti iz naše nacionalne povijesti, da je bilo mučnijih i težih situacija, većih podjela i napetosti u narodu i da nas je Bog ipak sačuvao sve do danas, poručio je nadbiskup Hranić.

Dodao je kako se i u ovom trenutku naše povijesti svatko od nas mora truditi obavljati svoju službu, u obitelji i društvu, najpoštenije i najbolje što umije te da ne smijemo zašutjeti pred vrijeđanjem dostojanstva bilo kojega čovjeka.

Ne smijemo nikada pristati na to da se zlo prikazuje dobrim, laž istinom, a zabluda pravim putem. Dužni smo ići i tako daleko, makar postali progonjeni, ali mi svoje vrednote i stavove zastupamo uvijek s ljubavlju i poštovanjem prema drugima, kao Isus, nikada isključivo i s mržnjom, poručuje đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.