PO DALMATINSKI

Nadbiskup Barišić: Novog papu možete zvati i Frane

14.03.2013 u 15:24

Bionic
Reading

Katolička crkva dobila je novog poglavara, papu Franju. Dalmatinci su ga odmah preimenovali, pa ga na društvenim mrežama uglavnom zovu papa Frane

'Mislim da je ovdje vrlo važno utvrditi što je službeno i književno, to je ono što trebamo imati u našim tekstovima. E sada, o lokalnom, Frane ili Frana, to je od milja. To je, ja bih rekao, još odanije i još bliže, još iskrenije. I ako će se tako u tim sredinama izgovarati, nije nikakav problem, dapače', rekao je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

Dodaje kako je u početku bio iznenađen izborom pape s drugog kontinenta. Ipak, smatra kako je odabir pogođen, posebno jer je novi papa isusovac, što znači da je posvećen intelektualnoj izobrazbi.

'U svakom slučaju imamo papu, oca, duhovnika, učitelja i drago mi je da je ovdje izbjegnut papa šerif, papa menadžer, neki papa reformator, bez duše, bez srca. Ovdje imamo i učitelja i oca i reformatora, ali s duhovskim licem i to je jedno veliko bogatstvo za Crkvu', pojašnjava Barišić.

Barišić dodaje kako ga se posebno dojmila i papina skromnost pri prvom obraćanju vjernicima.

'Vjerujem da je ovo dovoljno što je rekao da ga obilježi za čitav život. Pomolite se za mene, evo blagoslovite me da bih ja mogao biti vaš blagoslov', kazao je Barišić.

Novi papa donio je i nove kriterije crkvi ističe nadbiskup splitsko-makarski, ali i novi izazov približavanja crkve čovjeku, zaključuje Barišić.