PRVI NACI LOBIST

Nacisti na mala vrata ulaze u američki kongres

14.04.2012 u 14:53

Bionic
Reading

John Bowles je 2008. godine bio predsjednički kandidat Nacional-socijalističkog pokreta na američkim predsjedničkim izborima. Nada se da će kongresmeni prihvatiti susrete s njima te da je lobiranje nešto u čemu se njegova stranka prvi put okušal

Lobiranje je, naime, uobičajena praksa u političkom životu SAD-a, no grupacije koje na taj način nastoje progurati svoje ciljeve i interese, svoje programe moraju objelodaniti u detalje. Tako je naci lobist izrazio zanimanje za poljoprivredu, zaštitu zraka i vode, ljudska prava, ustav, zdravstvo, imigracijski sustav, obrtništvo i mirovinski sustav, piše BBC.

Bowles, koji će svoje lobiranje odraditi 'pro bono', kaže da će biti oprezan i objektivan te da ne misli nekome pred nos gurati svastiku. Uzima u obzir da bi moglo biti otpora: 'Moglo bi biti kongresmena koji će jednostavno odbiti tu ideju, zgužvati papir i baciti ga u smeće, no moglo bi biti i onih koji će reći: To je zanimljivo.'

Američka nacistička stranka temelji se na ideologiji Georgea Lincolna Rockwella, osnivača post-ratnog Nacional-socijalističkog pokreta koji je pozivao na nadmoć bijelaca. Ideološka podjela na crne i crvene nije aktualna samo u Hrvatskoj.

BBC podsjeća da prvi slučaj naci lobista koincidira s ovotjednom izjavom Allena Westa, kongresmena s Floride, koji je ustvrdio da su većina američkih kongresmena aktivni sudionici Komunističke partije.