skandalozna odluka

Načelnik Plitvičkih Jezera vatrogascima isplatio regres od 1 euro

13.06.2024 u 19:24

Bionic
Reading

Načelnik općine Plitvička Jezera zaposlenicima Javne vatrogasne postrojbe odobrio je isplatu u iznosu od nevjerojatnih 1 euro za regres, dar za djecu, božićnicu i uskrsnicu

Načelnik općine Plitvička Jezera Anto Kovač to opravdava njihovim rastom plaće u posljednja dva mjeseca, ali za vatrogasce - riječ je čistoj uvredi. Vatrogasac

'Omalovažavanje sigurno…to ne znam', kaže za RTL Danas Vlado Marković, zapovjednik JVP Plitvička jezera koji je zbog svega i pred ostavkom.

'Radimo u vrlo teškim uvjetima. Ograničen sam kao zapovjednik i evo, tražio sam da se raspiše natječaj. Natječaj je raspisan jučer za zapovjednika i tko je zainteresiran, pozivam i ovim putem da se javi', rekao je.

'Aneks kolektivnog ugovora bio je sklopljen s trećim mjesecom 2023. i za sve te četiri stavke bilo je oko 596 eura, gotovo 600 eura za sve četiri stavke. Sad sve stane u 4 eura', pojašnjava za RTL Danas Marko Mišić, vatrogasac JVP Plitvička jezera.

Sindikati tvrde, najveći problem je što Vlada ni mjesec dana nakon prosvjeda nije donijela uredbu, pa se načelnici, gradonačelnici i župani ponašaju kako žele.

Riječ je o vatrogascima koji pokrivaju iznimno veliko područje. Sama općina prostire se na 470 četvornih kilometara. Tu je i najstariji nacionalni park kojeg na godinu posjeti više od milijun ljudi.

Načelnik Anto Kovač za RTL Danas je rekao kako nije ukinuo regres vatrogascima, nego su, kako kaže, oni ukinuli sami sebe.

'Imali smo kolektivni ugovor po kojem su imali regres 330 eura, božićnicu 330 eura, uskrsnicu, dar za djecu. Oni su taj ugovor jednostavno raskinuli, da njima ne treba ništa od toga, da njima trebaju novi koeficijenti, državna osnovica. To su upravo dobili.', rekao je Kovač napominjući kako su dobili povećanje plaće po državnoj osnovici, novim koeficijentima.

'Nudili smo im čak i bolje koeficijente, jer novi koeficijenti idu na štetu najslabije plaćenih vatrogasaca. Ne mogu oni dobiti i ovce i novce. Da smo rekli da nemamo novaca, oni bi nas tužili zato što su donijeli Pravilnik, bez suglasnosti osnivača, što nema valjda nigdje osim u vatrogastvu, po kojem imaju pravo na regres, a mi određujemo visinu. Da smo mi rekli 0 kuna, oni bi rekli da smo im ukinuli pravo i pokrenuli još jednu tužbu koje vode već valjda 20 godina.'

Ne odustajete od odluke?

'Tu su odluku oni donijeli. Ta ih odluka poziva na dogovor. Zvao sam ih, imam i dopise, da se izdogovaramo i da sačekamo što će se dogoditi na državnoj razini pa ćemo uskladiti pravilnike. Nemam ništa protiv da imamo 10 tisuća eura plaću, ali onaj tko to odluči neka osigura sredstva.', rekao je načelnik Kovač.