SIMIĆ OPET NAPADA

Načelnik Dervente prijeti župniku smrću

28.04.2011 u 17:37

Bionic
Reading

Načelnik općine Derventa, koja se nalazi na teritoriju Republike Srpske u Bosni i Hercegovini, zaprijetio je mjesnom župniku Filipu Maršiću da bi ga mogla progutati noć zbog njegovih opetovanih upozorenja na stalne pritiske kojima su izloženi malobrojni preostali Hrvati tog kraja, prenijela je u četvrtak Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH (KTA)

Župnik Filip Maršić dao je posebnu izjavu u povodu medijskih napada kojima je izložen zbog svojih upozorenja na težak položaj derventskih Hrvata.

Mediji u RS, ističe župnik Maršić, prenose izjavu načelnika Milorada Simića kako će od vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića tražiti da u Derventu pošalje 'drugog, tolerantnijeg svećenika'.

'Načelnika već godinama molim i pišem da ukloni kavanu koja je naslonjena na Katoličku crkvu. Bilo bi dobro kada bi kardinalu mogao napisati da je to i učinio umjesto što mi je poslao prijeteću poruku kako on ovdje ima vlast te da pazim da me noć ne proguta', upozorio je župnik Maršić.

Podsjetio je da se derventske vlasti nikada nisu ispričale kardinalu Puljiću koji je 1998. godine bio zatočen u kripti minirane crkve Sv. Jurja odakle su ga od kamenovanja morali spašavati pripadnici SFOR-a.

Župnik Maršić potvrdio je da je javno pozivao Hrvatsku da pomogne ublažiti patnje s kojima se susreću prognani derventski Hrvati kojima se i dalje otežava život i onemogućava povratak te da od takvih poziva ne kani odustati.

Prema popisu iz 1991. godine na području općine Derventa živjelo je nešto manje od 22 tisuće Hrvata od kojih je većina prognana na samom početku rata 1992. godine, a vratilo ih se manje od deset posto.