ELEMENTARNA NEPOGODA

Nabujale rijeke poplavile BiH

15.05.2014 u 17:49

  • +2

Sarajevo

Izvor: tportal.hr / Autor: Kruno Kartus/tportal.hr

Bionic
Reading

Vodostaj rijeke Miljacke kod Sarajeva je u opadanju, ali opasnost za građane još postoji. Crvena boja Miljacke, bujice i prepuni pritoci otkrivaju da najgore još nije prošlo. Podignuta je i brana na akumulacijskom jezeru kod Gradske vijećnice. Svemu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine svjedoči i novinar tportal.hr koji se nalazi na licu mjesta

Osim problema u Sarajevu, nabujale rijeke napravile su velike štete i poplavile su Maglaj, Žepče, Doboj, Zavidoviće… Za sada nema informacija o eventualnim ljudskim žrtvama.

Ljude u Maglaju od poplave spašava vojska. Voda je preplavila ovaj grad u središnjem dijelu zemlje na čijem urbanom području živi oko osam tisuća ljudi. Snimke iz zraka pokazuju da se ne vide zelene površine, a voda dostiže visinu trećih katova zgrada.

S krovova zgrada vojska je helikopterima evakuirala nekoliko obitelji. General-major Ante Jeleč, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, rekao je da su prioriteti za spašavanje sada Maglaj, Doboj, Modriča, Doboj Jug, gdje je stanje kritično.

Za Tuzlanski i Zeničko-dobojski kanton proglašeno je stanje elementarne nepogode.

Dio ljudi oko Doboja smješten je u vojarne, a akcija spašavanja zaustavljena je na neko vrijeme zbog jakog vjetra.

Depresivna slika

Predsjednik predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavioje kako se ta zemlja suočava s depresivnom slikom nakon poplava bezpresedana koje su je zadesile u protekla dva dana. 'Nadletjeli smo diorijeke Bosne sve od iza (planine) Vranduka, nakon čega se nismo mogliprobiti krov vjetar i maglu. Vode su se izlile, gradovi su odsječeni aliradit ćemo sve što je u našoj moći kako bismo pomogli građanima', kazaoje Izetbegović novinarima nakon što je helikopterom zajedno s ministromobrane Zekerijahom Osmićem preletio iznad dijela teritorija pogođenogpoplavama. Ministarstvo obrane BiH najavilo je kako će helikopteriletjeti sve do sumraka, a nakon toga će pomoć nastaviti pružati vojnicina terenu.

U Maglaju Oružanim snagama BiH pomaže Civilna zaštita, a dio građana, oko 70 obitelji, prebačen je s desne strane rijeke Bosne, na sigurniju lijevu.

U Zavidovićima je rijeka Bosna odnijela most, a grad je ostao bez struje i pitke vode. Zbog poplava, prekinute su prometne veze između gradova pa su otkazane autobusne i željezničke linije između Tuzle i Sarajeva.

Iz proračunskih rezervi izdvojeno je milijun eura kako bi se pokrili početni troškovi operacija pomoći i spašavanja.

Izvanredno stanje proglašeno je u šest općina na teritoriju Republike Srpske, dok je u Brčkom na snazi stanje elementarne nepogode.

Lokalne vlasti u Bosanskom Šamcu upozorile su da kasno poslijepodne na ušću u Savu valja očekivati veliki vodeni val rijeke Bosne iz pravca Doboja.

Glasnogovornica službe civilne zaštite Republike Srpske Branka Klarić kazala je kako je u nekim dijelovima Doboja voda prodrla do drugog kata obiteljskih kuća. Policija RS u Doboj je čak uputila jednu ronilačku ekipu kako bi pomogla evakuaciju ugroženih civila.

Voda je na nekoliko mjesta nanosima presjekla ključnu magistralnu prometnicu koja od granice s Hrvatskom preko Doboja povezuje Zenicu i Sarajevo.

Zbog izlijevanja vode u prekidu je i željeznički promet sjeverno od Sarajeva pa je zbog toga otkazan i redoviti međunarodni vlak za Zagreb.

Nabujala rijeka Bosna počela se izlijevati iz korita i na području Zenice gdje je počela plaviti kuće u prigradskim naseljima.

Izvješća o poplavama stižu i iz Lašvanske doline gdje su posebice ugroženi Dolac kod Travnika i Turbe. Iznimno teško je stanje i u Tuzlanskoj županiji gdje su poplavljene gotovo sve općine. Na području Bijeljine u sjeveroistočnoj Bosni voda je, prema tvrdnjama iz izvora civilne zaštite, ugrozila više od tri tisuće kuća.

Iz Ministarstva sigurnosti BiH potvrđeno je kako je tijekom dana helikopterima oružanih snaga evakuirano najmanje 13 civila čije je kuće okružila voda.

Zbog sve težeg stanja zatražena je i pomoć mirovnih snaga Europske unije u BiH (EUFOR).