MINISTAR ZDRAVLJA:

'Na ženi je da odabre način kako će zatražiti kontracepcijsko sredstvo'

29.04.2015 u 16:54

Bionic
Reading

Ministar zdravlja Siniša Varga odbacio je u srijedu tvrdnje da predložene izmjene zakona o zdravstvenoj zaštiti i obveznom zdravstvenom osiguranju idu na ruku privatnom kapitalu poručivši kako će javno zdravstvo ostati zaštićeno kao i dosad

"Javni sektor je zaštićen kao i do sada, jedino je u segmentu zdravstvenog turizma specijalnim bolnicama omogućavamo da proširuju svoju djelatnost na tržišne usluge prema turistima", izjavio je Varga prilikom posjete Općoj bolnici "Dr. Josip Benčević" u Slavonskom Brodu.

Na upit hoće li privatizacija primarne zdravstvene zaštite ugroziti njezinu dostupnost u malim mjestima, odgovorio je da se iz zakona "briše odredba o defacto nacionalizaciji primarne zaštite koja je bila nametnuta", te se predviđa da u svakoj županiji 30 posto primarne zdravstvene skrbi ostane u sustavu županijskih domova zdravlja.

Svaka županija može donijeti odluku o rezervaciji do 30 posto primarne zaštite u sklopu domova zdravlja, kaže Varga odbijajući tvrdnje da izmjene zakona idu na ruku privatnom kapitalu.

Komentirajući kritike zbog najave donošenja zakona u hitnoj saborskoj proceduri Varga je rekao kako je "poboljšanje zdravstvenog sustava uvijek hitna procedura".

Predložene su mjere za poboljšanje sustava zdravstva. Mi smo u tijeku sanacije, radi se o izvanrednim mjerama, a sve izvanredne mjere zahtijevaju izvanredno djelovanje, kazao je.

Na pitanje narušava li način izdavanja hitnog kontraceptiva ellaOne intimu korisnica i je li naputak o tome propisan pod utjecajem vjerskih udruga, Varga je odgovorio kako se ne radi o nikakvoj diskriminaciji.

"Radi se o tome da je svakoj ženi dan široki prostor da svoj problem može iznijeti pred publikom u ljekarni, može zatražiti privatnost ili lijek zatražiti putem formulara. Nema nikakve diskriminacije. Na ženi je da izabere način", kazao je Varga te dodao da "svaki lijek koji ima kemikaliju sa statusom lijeka" mora proći kroz ljekarničku proceduru.

Na upit slavonskobrodskog Društva za multiplu sklerozu Varga je komentirao i trenutnu situaciju s korištenjem marihuane u medicinske svrhe. Rekao je da Povjerenstvo za primjenu indijske konoplje u medicinske svrhe radi svoj posao te priprema sve zakonske pretpostavke za legalizaciju medicinskog kanabisa.