RUSKA VOJSKA NA NATO-OVOM PRAGU

Na vojnu vježbu u Srbiju stižu ruski specijalci i konkretne gospodarske ponude

03.08.2016 u 21:36

Bionic
Reading

Ususret predstojeće srbijansko-rusko-bjeloruske vojne vježbe Slavensko bratstvo 2016. koja će se u listopadu održati u Srbiji, ali i skorašnjeg sastanka ruskog predsjednika Vladimira Putina i premijera Dmitrija Medvedeva sa srbijanskim kolegom Aleksandrom Vučićem u Beogradu u rujnu, susjedni mediji veliku pažnju pridaju predstojećim manevrima, ali i Putinovim izjavama koji je, prema navodima srbijanskih medija, kazao svojim suradnicima kako se 'ne smije dozvoliti da SAD od Hrvatske radi lidera u regiji', obećavši pritom izdašnu gospodarsku pomoć Beogradu

Kako pišu beogradske tiskovine, Putin je uoči združene vojne vježbe poručio svojim suradnicima, ali i Srbiji, kako 'samo vojno moćna zemlja može biti gospodarski i politički nezavisna', dodajući kako je 'srbijanska vojska jamac mira na Balkanu i ne smije dozvoliti da SAD od Hrvatske radi lidera u regiji.

Ocijenivši kako Putin ne ostavlja Srbiju na cjedilu, srbijanski tisak najavljuje kako će srbijansko-ruski susret na vrhu biti popraćen konkretnim gospodarskim inicijativama iz Moskve pa se tako doznaje kako će Putin uskoro dozvoliti uvoz FIAT-ovih automobila proizvedenih u Kragujevcu u Rusiju, niz investicija u pančevačku Azotaru i Petrohemiju, te skorašnju kupnju Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) i poznatog beogradskog hotela Slavija

Izazivanje Zapada

Niz gospodarskih investicija, najavljuju mediji, bit će popraćen i ruskim naoružavanjem srbijanske vojske sa šest lovaca MiG-29, raketnim sustavima uragan i smerč te novim tehnologijama za vojnu industriju, a ako zatreba, Rusija bi Srbiji mogla prodati i protuzrakoplovni raketni sustav S-300

Najavljene srbijansko-ruske vojne aktivnosti događaju se u posebno političkom trenutku, ističu tamošnji analitičari koji se slažu kako će oni zasigurno izazvati reakcije Zapada.

Tako, primjerice, srbijanski analitičar Dušan Janjić ističe kako se niz vojnih suradnji Beograda i Moskve krije od javnosti te kako najavljene vojne vježbe ni u kojem slučaju nisu pokazatelj vojne neutralnosti koju ističe srbijanski državni vrh.

Prema Janjiću, nova srbijanska vlada mora razumijevati promjene okolnosti i u iduće dvije godine dodatno izbalansirati vojnu neutralnost u korist NATO-a, procjenjujući pritom kako će tijekom susreta na vrhu zasigurno doći do potpisivanja sporazuma prema kojem će rusko vojno osoblje imati isti tretman u Srbiji kao i NATO-ovo.

Kozaci dolaze

Vojne vježbe koje će se održati u Srbiji, smatraju vojni analitičari, bit će dosadašnja najznačajnija vježba budući da će u njoj sudjelovati specijalci ruske armije. Riječ je, najvjerojatnije, o pripadnicima Sedme zračno-desantne divizije sa sjevernog Kavkaza koja je poznata kao kozačka, a koja ima bogato ratno iskustvo iz sukoba u Čečeniji i Gruziji 2008. godine.

Podsjetimo, tri vojske već su imale jednu zajedničku vježbu naziva Slavensko bratstvo 2015., koja je održana na poligonu Rajevski u blizini Novorosijska. Među 700 vojnika tada je bilo i 60 pripadnika Vojske Srbije. Godinu dana ranije, više od 400 srpskih i ruskih specijalaca izvelo je zajedničku taktičku vježbu Srijem 2014. na poligonu u Nikincima. U Srbiji je tada prvi put prikazan desant oklopnih vozila iz zraka, a valja napomenuti kako će odmah po odlasku Putina i Medvedeva u Srbiji biti održana i zajednička srbijansko-ruska zrakoplovna vježba Bratstvo avijatičara Rusije i Srbije, a koja će se održati na aerodromu Batajnica nedaleko od Beograda.