OVRHA SUPROTNA UGOVORU

Na Vladi ispao još jedan HDZ-ov kostur iz ormara

29.01.2015 u 13:10

Bionic
Reading

Vlada je na današnjoj sjednici odobrila prijedlog Državnog odvjetništva za sklapanje nagodbe između Republike Hrvatske i Autoceste Zagreb - Macelj (AZM), tako da RH priznaje AZM-u obvezu od 69 milijuna kuna i uplati je do 31. siječnja 2015., a da AZM istovremeno plati državi 7,2 milijuna eura

AZM će ujedno prema nagodbi povući tužbu podnesenu protiv Hrvatske i odreći se tužbenog zahtjeva.

Prema riječima Siniše Hajdaša Dončića, ministra pomorstva, prometa i infrastrukture, riječ je o još jednom kosturu iz ormara, i to iz 2008. Tada je Porezna uprava ovršila AZM, ali suprotno koncesijskom ugovoru, pa je ukupan iznos koji AZM u arbitraži potražuje od države od 2008. do sada dostigao 87 milijuna kuna.

Država se ipak nagodila na 69 milijuna kuna koje će isplatiti AZM-u iz proračunske pričuve.

S druge strane i država ima potraživanja od AZM-a koja su bila blokirana jer ih banke do okončanja spora nisu htjele pustiti u proračun, i to u iznosu 7,2 milijuna eura (54- 55 milijuna kuna). Riječ je dugu AZM-a na ime PDV-a za izvođenje radova na dionici Zagreb - Macelj.

'Koncesijskim ugovorom nije moguće prebijanje potraživanja, tako da će ići dvosmjerne uplate. Od države prema AZM-u i obratno', rekao je Hajdaš Dončić.

Hrvatska će ostati kraća za 15 milijuna kuna, jer je AZM, čiji je većinski vlasnik austrijska građevinska tvrtka Strabag, podnio tužbu za naknadu štete zbog pada prometa i prihoda.

Naime, AZM ima pravo na tu naknadu prema koncesijskom ugovoru u kojem se država obvezala da će koncesionaru nadoknaditi pad prihoda ako dođe do pada prometa.

Premda koncesijski ugovor predviđa i da koncesionar mora vratiti novac koji je dobio za nadoknadu u slučaju pada prometa, kad promet ponovno počne rasti, i to uz kamatu od šest posto, upitno je kad bi se to moglo dogoditi zbog trenda pada prometa.