BUDUĆNOST HRVATSKE U UNIJI

Na što ćemo još plaćati PDV ulaskom u EU?

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 24.05.2011 16:25
  • Objavljeno 24.05.2011 u 15:02
Vesna Pusić

Vesna Pusić

Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric / CROPIX

Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s Europskom unijom (EU) Vesna Pusić izrazila je u utorak u Splitu očekivanje da će Hrvatska pregovore s Europskom unijom završiti 23. i 24. lipnja za kada je zakazan sastanak Europskog vijeća

'Nadam se da bi pregovore trebali završiti 23. i 24. lipnja na sjednici Europskog vijeća', rekla je Pusić na predavanju na splitskom Pravnom fakultetu pod naslovom 'Budućnost Hrvatske u EU - što nas čeka?'.

Ako uđemo u EU od 1. siječnja 2015. godine, uvest će se PDV na prodaju građevinskog zemljišta, PDV za osobna vozila za branitelje i članove njihovih obitelji te na donacije iz uvoza za potrebe Crkve, a također će se povećati i trošarine na električnu energiju i cigarete

Dodala je kako bi Hrvatska trebala postati punopravna članica EU 1. srpnja 2013. pozivajući se pritom na jučerašnju neformalnu radnu večeru ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a.

Po riječima Vesne Pusić, postoje 'neke glasine' da bi se završetak pregovora s Europskom unijom mogao prenijeti u srpanj ove godine, ali to je, po njoj, malo vjerojatno.

Odgovarajući na pitanje što će se dogoditi ako ne uspije referendum o ulasku Hrvatske u EU, Pusić je kazala kako u tom slučaju Hrvatska neće postati članicom Europske unije.

'Ako ishod tog referenduma bude negativan, on se ne može ponoviti godinu dana, a nakon godinu dana Hrvatski sabor može raspisati novi referendum', objasnila je Pusić.

Po njezinu mišljenju, referendumsko pitanje sadržajno bi trebalo glasiti - treba li Hrvatska politički postati članica Europske unije budući da ona prostorno, kulturološki i civilizacijski već pripada Europi.

Pusić smatra kako je uoči referenduma o ulasku Hrvatske u EU potrebna informativna kampanja u kojoj bi se govorilo o prednostima ulaska Hrvatske u EU te stvaranje ukupnog pozitivnog ozračja u tom smislu.

Pusić je istaknula kako će se po ulasku u Europsku uniju Hrvatska 'iz emigrantske pretvoriti u imigrantsku zemlju u koju se dolazi raditi'.

'Mi se za to nismo pripremili', upozorila je ona.

Podsjetivši kako je Hrvatska do sada zatvorila 30 pregovaračkih poglavlja, Pusić je istaknula kako je došlo vrijeme da se na internetu objave pregovaračka stajališta do sada završenih poglavlja te da se pritom iz svakog pregovaračkog poglavlja izdvoje one odrednice koje govore što će se i kad će se mijenjati u Hrvatskoj po njezinu ulasku u EU.

Kao primjer navela je kako će se od 1. siječnja 2015. uvesti PDV na prodaju građevinskog zemljišta, kako će se ulaskom Hrvatske u EU uvesti i PDV za osobna vozila za branitelje i članove njihovih obitelji te na donacije iz uvoza za potrebe Crkve, a također će se povećati i trošarine na električnu energiju i cigarete.

Pusić je naglasila kako će po ulasku u EU Hrvatska steći mogućnost povlačenja dvije do tri milijarde eura na godinu iz europskih fondova.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi