DO POSLJEDNJEG DANA

Na snazi je predizborno uhljebljivanje u državnu službu

06.11.2015 u 14:00

Bionic
Reading

U osvit parlamentarnih izbora intenzivno se zapošljavaju novi kadrovi u državnoj službi. Na internetskim stranicama ministarstava objavljeni su brojni javni natječaji, pa je tako Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture 28. listopada raspisalo natječaj za čak 22 radna mjesta s rokom za podnošenje prijava od osam dana koji je, dakle, upravo istekao

Nova radna mjesta otvorena su u Upravi sigurnosti plovidbe, gdje se poslovi nude uglavnom po lučkim kapetanijama, dok se stručni suradnici i savjetnici traže u Upravi za fondove Europske unije. Problematičnim tajmingom istaknula se i Državna geodetska uprava raspisavši 'javni natječaj - izvanredan prijam' za osam radnih mjesta (stručni referenti, ovlašteni katastarski referent, viši unutarnji revizor i voditelj Odjela). Oglas je objavljen u Narodnim novinama 30. listopada. 

Samo u izvršnoj vlasti, u listopadu su po nekoliko osoba 'za stalno' tražili Ministarstvo gospodarstva (viši ili obični stručni savjetnici i referenti), Ministarstvo zdravlja (viši državni sanitarni inspektor i viši stručni savjetnik), Ministarstvo socijalne politike i mladih (stručni suradnici), Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja (viši i obični stručni savjetnici te voditelj Odjela) te Ministarstvo kulture (viši unutarnji revizor, stručni suradnik, stručni referent i viši stručni savjetnik). Osim toga, vrata državne službe novim pregaocima širom su otvorili Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje (7), Državni zavod za statistiku (7), brojni Uredi državne uprave po županijama, sudovi, općinska državna odvjetništva...

Pravi stampedo nastao je, međutim, nakon što su po ministarstvima zaredali brojni javni pozivi za stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa, na određeno vrijeme od 12 mjeseci. Samo u Ministarstvu financija planiran je prijem 146 ljudi, a odluku je 22. rujna potpisao ministar Boris Lalovac.

Državna radna mjesta propupala na proljeće

Nova radna mjesta u državnoj službi propupala su na proljeće. U sektoru javne uprave i obrane u travnju su zaposlene 1.364 osobe, a bujanje se nastavilo u svibnju sa čak 1.894 novozaposlenih, što je bilo sedam posto ukupno zaposlenih u državi tog mjeseca. U kolovozu je taj postotak narastao na 11, doduše uz 1.224 nova službenika na državnim jaslama. Tada je zabilježen još jedan fenomen: u Splitu je usred ljeta više ljudi zaposleno u javnoj upravi nego u turizmu.

'Radi se najvećim dijelom o zapošljavanju u javnom radu, mjeri koju koriste gradovi i općine te je zbog toga brojka tolika', poručili su tada iz HZZ-a, bez preciznog odgovora o kakvim se radnim mjestima u javnoj upravi radi.

Predizborno 'uhljebljivanje' nije, naravno, fenomen koji obilježava samo aktualnu vlast. Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, pod HDZ-ovom vladom uoči parlamentarnih izbora u prosincu 2011. zabilježen je značajan skok novozaposlenih u kategoriji javna uprava i obrana, pa je u rujnu te godine ulazak u državnu službu slavilo 1.834, a u listopadu 1.065 ljudi.