PRAVOSUDNE PETLJANCIJE

Na slobodi jer ga je branio odvjetnik kojeg nije želio!

  • Autor: VLM agencija
  • Zadnja izmjena 09.03.2011 16:47
  • Objavljeno 09.03.2011 u 12:59
SUĐENJE PRAVO PRAVDA

SUĐENJE PRAVO PRAVDA

Izvor: Corbis / Autor: Corbis

Ustavni sud ukinuo je pravomoćnu presudu kojom je Krešimir Gilja (39) bio osuđen na sedam godina zatvora zbog ubojstva Mirka Rimca 9. listopada 1999. u zagrebačkom kafiću Stars, što znači da će Gilja, koji kaznu služi u Kaznionici u Lepoglavi, biti pušten na slobodu

Presude, i ona vijeća zagrebačkog Županijskog suda kojim je predsjedala sutkinja Ivana Kršul i ona Vrhovnog suda, koji je potvrdio prvostupanjsku presudu, ukinute su zbog povrede prava na obranu.

Izgubili bi spor u Strasbourgu

'To samo znači da Ustavni sud poštuje Europsku konvenciju o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda, koju je Hrvatska ratificirala. Da je ovaj predmet otišao do Europskog suda za ljudska prava, Hrvatska bi izgubila spor', kaže Višnja Drenški Lasan, odvjetnica koja je pisala ustavnu tužbu.

Naime, Gilji je izabrani branitelj bio Veljko Miljević, a kada se Gilja s njim razišao i otkazao mu punomoć, sudac Marin Mrčela, koji je vodio taj predmet prije odlaska na Vrhovni sud, smatrajući to odugovlačenjem postupka, Gilji je za branitelja po službenoj dužnosti postavio upravo Miljevića, i to na istoj raspravi.

Odvjetnik Miljević ostao je Giljin odvjetnik po službenoj dužnosti i u postupku koji je vodio pred vijećem sutkinje Ivane Kršul, a to je bio i u žalbenom postupku na Vrhovnom sudu. No tamo se na raspravi s punomoći pojavio drugi odvjetnik, kojem vijeće Vrhovnog suda nije dopustilo da bude na raspravi kao stranka u postupku već samo kao publika.

Te 'petljancije' s izabranim, odnosno braniteljem po službenoj dužnosti, prema Ustavnom sudu znače da je Gilji povrijeđeno pravo na obranu pa su stoga obje presude nižih sudova ukinute.

Budući da on izdržava kaznu, spis treba biti vraćen zagrebačkom Županijskom sudu, a Gilju treba pustiti na slobodu, jer mu je pritvor bio određen zato što mu je izrečena kazna veća od pet godina. Gilju tako očekuje novo suđenje, za jedan od najintrigantnijih postupaka u našem pravosuđu. Naime, Gilja je bio u bijegu dvije godine nakon ubojstva, postojala su dva pištolja, istraga je bila obustavljena, pa ponovno pokrenuta...

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi