MALVERZACIJE U VUKOVARU

Na račun udruge kupovala čak i papriku i meso

04.03.2010 u 20:25

Bionic
Reading

Podizanje novca s računa udruge, fiktivni računi i putni nalozi, zlouporaba službenog automobila, 'zamračenih' 50.000 kuna u godinu i pol, deseci tisuća kuna utrošenih svakog mjeseca, korištenje falsificiranih pečata, samo su dio optužbi koje se stavljaju na teret u kaznenoj prijavi protiv Ružice Mandić, koordinatorice Udruge žena Vukovar

Ružicu Mandić, kojoj je bilo povjereno financijsko i programsko poslovanje udruge, kazneno je prijavila upravo vukovarska Udruga žena čija je predsjednica Marija Molnar o slučaju kojim se bavi posljednjih osam mjeseci u četvrtak izvijestila i hrvatsku javnost.

'Sredstvima udruge Ružica Mandić kupovala je i luksuzni namještaj, potom stolna i prijenosna računala, posteljinu i drugu robu koju je zadržala za sebe, jer tih predmeta u Udruzi žena nema. Jednom je prilikom u Konzumu kupila i kilogram paprike babure te pola kile miješanoga mesa', ilustrirala je Marija Molnar.

Među 11 lažnih pečata te praznih paragon-blokova kojima je, kako se tvrdi, prokazana koordinatorica 'po potrebi upisivala iznose, a novac temeljem lažnih računa uzimala od udruge', nalazi se i lažni pečat FINE, podružnica Vukovar.

'Revizorsko izvješće koje je za Udrugu obavila revizorska kuća Werkman pokazalo je da je Ružica Mandić samo u razdoblju od 1.siječnja 2008. do 31.srpnja 2009. godine 'zamračila' gotovo 50.000 kuna, a posebno izvješće za razdoblje od 2004. do 2009. godine pokazuje da je kontinuirano uzimala najmanje desetine tisuća kuna godišnje ili pak pribavljala sebi drugu materijalnu korist na račun udruge. Donedavno je i primala redovnu plaću', upozorila je Molnar.

Puna dva registratora dokaza Marija Molnar predala je Općinskom državnom odvjetništvu u Vukovaru, nakon čega je provedena istraga cijeli spis proslijeđen Županijskom državnom odvjetništvu koje se bavi tim slučajem.

Početkom listopada Ružici Mandić izvanredno je otkazan ugovor o radu. Općinski sud u Vukovaru privremeno ju je vratio na posao, pa je uslijedila žalba na presudu Županijskom sudu i njezino prihvaćanje, a zatim stavljanje u optjecaj otkaza. Na kraju je Ministarstvo uprave Ružicu Mandić vratilo na posao nakon prihvaćanja njezine žalbe. 'Ministarstvo uprave je, odgovorno tvrdim, na osnovu lažnih iskaza i papira koje je priložila Ružica Mandić donijelo rješenje koje joj vraća status koordinatorice, a nama problem', upozorila je Marija Molnar.

Novinarima su proslijeđene i inkriminirajuće fotografije koje su pronađene u računalu koje je u Udruzi žena Vukovar koristila Ružica Mandić, a na kojima koordinatorica pleše u kolu s nekoliko oskudno odjevenih žena. Fotografije su snimljene za njezinog studijskog putovanja po Švicarskoj.

'Koordinatorica Ružica Mandić nekoliko je godina bila i članica Nacionalnog odbora za suzbijanje trgovanja ljudima prvi Vladinom Uredu za ljudska prava i koordinatorica Mreže PETRA u kojoj je 11 hrvatskih nevladinih udruga koje se bave prevencijom i eliminacijom trgovine ljudima. Iako je prostitucija u Švicarskoj legalna, kako je moguće da osoba koja se javno bori protiv trgovanja ženama koje izravno vodi ka prostituciji privatno pleše kolo usred bordela', upitala je Marija Molnar.

Ružica Mandić samo je kratko odgovorila da se radi o lažima i podmetanjima te da 'ništa sporno nije pronađeno u dokumentima'. U bordelu je, kako tvrdi, 'samo razgovarala sa ženama koje se bave prostitucijom kako bi doznala što ih motivira da to rade'.