HDZ OPTUŽUJE VLAST U ĐAKOVU

'Na prodaji autobusa grad izgubio 1,5 milijuna kuna'

26.07.2010 u 16:38

Bionic
Reading

Đakovački HDZ danas je priopćio kako ne samo da Grad Đakovo ne treba podignuti kredit od 40 milijuna kuna nego i kako je za dio planiranih investicija već osiguran novac od državnih institucija, pa je nepotrebno zaduživanje Grada

'Investicija Strossmayerovog trga ne predstavlja obvezu Grada od 12 milijuna kuna jer nije ni započeta, a za Pavićevu ulicu vrijednosti investicije 1,8 milijuna kuna osigurali smo novac u Fondu za regionalni razvoj i Hrvatskim cestama, javnu rasvjetu u Piškorevcima financirao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost', stoji u pismu medijima koje potpisuje čelnik gradskog HDZ-a Ante Raspudić, inače gradonačelnik u prvoj polovici 2009. godine.

Jedna od većih stavki u planiranom kreditu za koji se čeka odobrenje Ministarstva financija je i uređenje Strossmayerova trga, na kojem bi samo arheološki radovi stajali sedam milijuna kuna, a Raspudić se izravno obraća gradonačelniku Zoranu Vinkoviću, SDP-ovcu koji vodi koaliciju s HNS-om i HDSSB-om.

'Vi ste potpisali ugovor s tvrtkom iz Zagreba za šest probnih traka u iznosu od 300 tisuća po traci, dakle 1,8 milijuna ukupno, pa nemojte iznositi laži da će radovi koštati sedam milijuna kuna. Ali vas zato podsjećam da je vašim posredstvom podizvođač tog posla tvrtka Energa inžinjerig čiji je stvarni vlasnik vaš prijatelj, a čija je stručnost za izvođenje takvog posla u najmanju ruku upitna. No očito će se tim poslovima morati pozabaviti USKOK jer je za te radove ponudu poslao i đakovački muzej za svega 500 tisuća kuna', optužuje Raspudić

Raspudić je tako reagirao na Vinkovićevo pismo tportalu nakon članka 'Đakovačka vlast napuhala cijene projekata pa hoće 40 mil. kn kredita' u kojem gradonačelnik tvrdi da su cijene projekata realne, ali da je za njihovu realizaciju neophodan kredit u visini gotovo jednog godišnjeg gradskog proračuna. Kredit je nužan, tvrdi Vinković, budući da je HDZ u pola godine prezadužio Grad, ali to Raspudić sada oštro odbacuje.

'Prilikom preuzimanja vođenja Grada Đakova na računu smo zatekli 3,2 milijuna kuna uz preko sedam milijuna započetih investicija, dok smo Grad predali s 2.990.00,00 kuna te šest milijuna kuna započetih investicija. Ove podatke potkrepljujem izvacima s računa, a ne blebetanjem kako to Vinković čini u polusvjesnom stanju na godišnjem odmoru', oštar je Raspudić

U HDZ-u pogrešnim drže i što je Vinković nedavno prodao autobuse koje je HDZ-ova uprava namijenila javnom prijevozu. 'Gradonačelnikov zločin je svakako i prodaja izravnom pogodbom autobusa uz gubitak 1,5 milijuna kuna. Ti autobusi su trebali prevoziti naše sugrađane i djecu na putu do škole da ne moraju kao do sada zbog nedostatka novca stopirati, a taj projekt mogao je dobiti i sredstva ministarstva', stoji u HDZ-ovom pismu.

Raspudić na kraju Vinkovića optužuje za zaustavljanje projekta javnog prijevoza, osnivanje đakovačkog veleučilišta, poduzetničkog centra, gospodarske zone Široko polje i poticaja u poljoprivredi.