GUBICI ZBOG KVARA

Na plin se grije 366 škola, novi interventni uvoz

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 12.01.2009 21:23
  • Objavljeno 12.01.2009 u 21:23
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Unatoč problemima s dostavom plina, počelo je drugo polugodište za 380.000 učenika osnovnih škola i 180.000 učenika srednjih škola u Hrvatskoj. Od 1274 škola u Hrvatskoj, grijanje na plin koristi njih 366, odnosno 29 posto

ZAGREB - Iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa objavljeno je da do 14 sati nisu dobili ni jedan zahtjev za odgodom nastave ni u jednoj školi u Hrvatskoj.

Hrvatska i nadalje ne dobiva plin iz Rusije. Interventni uvoz, koji je danas bio prekinut od 3,00 do 15,00 sati zbog kvara na kompresorskoj stanici na njemačko-austrijskoj granici, poslijepodne je normaliziran, priopćeno je poslijepodne iz Plinacra.

U transportni sustav Hrvatske ponovno ulazi 40.000 prostornih metara prirodnog plina na sat. Plincro ističe da je INA osigurala nastavak interventnog uvoza u trajanju od još tri dana, te da se stoga manjak, uslijed kvara, izgubljenih količina plina neće dodatno nadoknađivati.

INA je u subotu, 10. siječnja, osigurala interventni uvoz plina od tri dana, a, kako proizlazi, dogovoren je interventni uvoz od još tri dana.

Upravo zahvaljujući dosad poduzetim mjerama, Plinacrovoj stalnoj analizi, kontroli i upravljanju uvjetima u sustavu te, od strane INE osiguranom, interventnom uvozu i preusmjeravanju dodatnih količina plina proizvedenog u plinskim poljima Sjevernog Jadrana - održana je stabilnost plinskoga transportnog sustava Hrvatske. Stoga će Plinacro, kao nacionalni operator transportnog sustava, biti u mogućnosti trenutačno prihvatiti ulaz plina iz Rusije, naglašavaju iz Plinacra.

Glavni direktor Gazproma Aleksej Miller izjavio je u Bruxellesu da bi isporuka ruskog plina za zemlje članice EU-a trebala biti uspostavljena u utorak ujutro, u 8 sati po srednjeeuropskom vremenu, ako ne bude novih prepreka.

"EU se do sada nije upuštala tko je odgovoran za prekid opskrbe plinom, ali ako sutra ne krene plin, Europska komisija će biti u stanju reći koja je strana odgovorna za nepoštivanje dogovora", rekao je povjerenik Europske komisije za energiju Andris Piebalgs nakon završetka izvanrednog sastanka ministara zemalja članica EU-a zaduženih za energetiku.

Zemlje članice također kažu kako EU treba hitno donijeti srednjoročne i dugoročne mjere unutar energetske politike, kako se ubuduće ne ponavljale ovakve situacije kada je pola Europe ostalo bez plina usred velikih hladnoća.

EU najavljuje da će ubuduće projekti namijenjeni diversifikaciji transpotnih pravaca i izvora biti jedan od glavnih kriterija prilikom odabira projekata koji se financiraju iz zajedničkog proračuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi