opelješio košnice

Na Pelješcu po prvi puta uočen medvjed, lovci kažu: Mogao je i doplivati

25.04.2019 u 06:16

Bionic
Reading

Stanovnike Pelješca iznenadio je neobičan gost. Uništeni pčelinjaci dali su naslutiti, a noćna fotografija jednog od lovaca potvrdila je da je riječ o medvjedu

Ovo je prvi put da je ta zaštićena životinja uočena na Pelješcu. Trag medvjeđe šape jasno se vidi na uništenoj košnici nedaleko od Putnikovića, donosi HRT.

'Sedam košnica je bilo u srijedu, u subotu nije bilo niti jedne. Šteta je oko tisuću i pol, dvije tisuće kuna po košnici', kaže vlasnik košnica Toni Rusković.

'Šteta je stopostotna, medo je tu vjerovatno cijelu noć se zadržao i jeo med, ustvari, razbio kompletne košnice', dodaje Ivo Đuračić, potpredsjednik Lovačkog društva Kuna.

Lovci redovito susreću veprove i muflone, ali da je medvjeda na ovom prostoru bilo - ne pamte ni najstariji mještani. Izbjegava ljude i naseljena mjesta, a na Pelješac je, smatraju lovci, mogao i doplivati.

'Ima on ovdje prostora da može bit mjesecima da ga nitko ne primjeti, ima dovoljno hrane. Da nije pčela, ne bi nitko niti znao da je tu, kažu lovci. Dva dana nakon što se pogostio u pčelinjaku, njegovu noćnu šetnju nekoliko kilometara dalje zabilježila je kamera jednog od lovaca. Nakon nekoliko dana osvanule su uništene košnice i u Brijesti. Lovci su, stoga, pisali Ministarstvu poljoprivrede.

  • +3
Gradilište mosta Pelješac Izvor: Cropix / Autor: Denis Jerkovic / CROPIX

'Njih smo službeno obavijestili i sad čekamo od njih daljnje upute što nam je činiti, a dotada mi, kao i ostalu divljač, štitimo i medu', naglasio je Đuračić.