nevrijeme

[FOTO/VIDEO] U Osijeku i Zagrebu zbog olujnog vjetra padala stabla i stupovi, oglasio se i Državni meteorološki zavod

04.02.2023 u 11:16

Bionic
Reading

Snažan vjetar od jutra stvara probleme diljem Hrvatske. U Zagrebu vatrogasci primaju dojave o srušenim stablima i crijepovima koji padaju s kuća u nekoliko gradskih četvrti. Prema prognozama, najgore će tijekom dana biti na Jadranu, gdje se očekuju udari bure i do 150 km/h, dok se u središnjoj Hrvatskoj i Slavoniji očekuju udari vjetra do 105 km/h.

DHMZ je oglasio crveni alarm za cijelu obalu uz izuzetak Istre, za koju je upaljen narančasti alarm. Za cijelu sjevernu Hrvatsku upaljen je narančasti alarm, a žuti za ostatak zemlje.

Zbog olujnog vjetra koji puše od jutra, osječki su vatrogasci u subotu prijepodne intervenirali 15-ak puta, nastale štete otklanjaju djelatnici komunalne tvrtke Unikom, a zbog nevremena otkazan je sajam antikviteta. Zaprimljeno je 20-tak dojava o padu stabala, te telefonskih i električnih stupova na prometnice na području Osijeka, Belišća, Bizovca, Dalja i Vuke.

Olujni vjetar prouzročio štetu u Osijeku Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric // Pixsell

Dežurne službe su na terenu, a sa sada nema dojava o ozlijeđenim osobama, kažu u Centru. Iz osječke Gradske uprave izvijestili su kako djelatnici gradskog komunalnog poduzeća "Unikom" čiste ulice, a trenutno je na tome angažirano 35 osoba. U osječkoj Javnoj vatrogasnoj postrojbi izvijestili su kako su prijepodne imali 15-tak intervencija, najviše uklanjanja srušenih stabala, grana i dijelova limenih krovova.

Na terenu su i djelatnici nekoliko radnih jedinica Unikoma, koji čine sve da se osigura prohodnost ulica, uklone otpale grana te očiste nogostupi i ulice.

Vjetar srušio stablo jablana u Zagrebu, oštećeno više automobila Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika

U Osijeku je olujni vjetar porušio štandove na sajmu antikviteta koji je otkazan. U tijeku su pripreme za uklanjanje štandova sa glavne osječke tržnice, izjavila je direktorica osječke "Tržnice" Ivana Davidović. Zbog jakog vjetra, na tržnici je pukao dio nadstrešnice, ali prema dosadašnjim informacijama nema ozlijeđenih.

  • +20
Olujni vjetar prouzročio štetu u Osijeku Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

Na novinarski upit zašto su odlučili organizirati sajam unatoč upozorenjima Državnog hidrometeorološkog zavoda o dolasku nevremena, Davidović kaže kako su pratili prognoze, ali da nitko nije mogao predvidjeti ovakve orkanske udare vjetra.

Olujni vjetar rušio je stabla i u Zagrebu. Vatrogasci su primili preko 20 dojava, javilo je Radio Sljeme.

Uglavnom se radilo o uklanjanju srušenih stabala i dijelova krovova. Ozlijeđenih, srećom, nema, iako je na automobil u pokretu doletio dio stabla i oštetio ga. Zbog jakih udara vjetra, koji prelaze 80 kilometara na sat, obustavljen je rad žičare na Sljemenu. Za dolazak na Sljeme ili povratak prema Mihaljevcu, u prometu je autobusna linija 140 (Mihaljevac-Sljeme), no zbog velikog broja parkiranih vozila, autobus ne vozi do zgrade Snježne kraljice.

Najveća šteta zabilježena je u Labinskoj ulici u blizini okretišta Ljubljanica i Fallerovog šetališta. Ondje je 30-ak metara visoko stablo palo i teško oštetilo desetak automobila, među njima i jedan Zagrepčanke Antonije.

'Čula sam udarac i odmah izletjela na balkon. Vidjela sam da je palo stablo i mislim se ‘dobro, pored mog auta je‘, ali kad sam otišla dolje vidjela sam da je zapravo cijeli prednji kraj auta razbijen', kazala je Zagrepčanka za Jutarnji.hr.

  • +15
Vjetar srušio stablo jablana, oštećeno više automobila Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/PIXSELL

Na Twitteru se oglasio i Državni meteorološki zavod. Naveli su da je olujan sjeverozapadni vjetar zapuhao je u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. U Zagrebu je uzrokovao fenski učinak - nagli porast temperature i smanjenje vlažnosti zraka. Vjetar će jačati, pa će olujnih i orkanskih udari biti u cijeloj zemlji.

U subotu hladan zrak ulazi na "velika vrata" s jakim, na udare i olujnim vjetrom, pogotovo sjevernim u Podravini, Slavoniji i Baranji, te burom na Jadranu. Od nedjelje će na kopnu vjetar slabjeti, ali uz više vedrine temperatura će se noću često spuštati ispod -5 °C, ponegdje i ispod -10 °C.

Hladni val idući tjedan zahvatit će i Jadran, što je na obali razmjerno rijetka pojava. Gotovo posvuda treba biti spreman na noćne i jutarnje temperature zraka oko 0 °C i u "minusu", osobito u utorak kada će oslabjeti do tada jaka bura i tramontana. Iako se nastavlja prevladavajuće sunčano, sunce neće odveć grijati.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a, za HRT.

  • +15
Jak vjetar stvara probleme u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Vanesa Pandzic