odbor za pravosuđe

Hrvoj Šipek o Agrokoru: Moja odgovornost? Samo zato što sam vjerovala ljudima koji su radili na slučaju

22.11.2023 u 09:29

Bionic
Reading

U Hrvatskom saboru u tijeku je sjednica Odbora za pravosuđe s temom Agrokora i pravnog položaja Republike Hrvatske

10:34 'Nije suština u tome je li Ivica Todorić pozitivac ili negativac, nego hoće li mu građani Hrvatske sutra morati nadoknaditi vrijednost Agrokora', poručila je Dalija Orešković.

10:30 Grbin smatra da je u interesu javnosti da državna odvjetnica otkrije kojem je zamjeniku dala zadatak da istraži kako je došlo do odbacivanja glavnog dokaza - vještačenja u slučaju Agrokor. 'Činite mu medvjeđu uslugu štiteći mu identitet', smatra šef SDP-a jer, prema njegovu mišljenju, takva osoba mora se moći othrvati pritisku javnosti. Hrvoj Šipek ne želi otkriti identitet te osobe kako bi je zaštitila od pritiska javnosti.

10:23 Vidović Krišto pitala je zašto ministar Filipović nije na Odboru iako je pozvan kao i svi. Državni tajnik rekao je da je ministar službeno spriječen i da treba pitati njega zašto je spriječen.

10:15 Grbin je rekao da su, kada se donosio lex Agrokor, upozoravali na slučaj Parmalat iz Italije, koji je trajao preko 10 godina. 'Ova stvar se mogla i trebala riješiti kroz postojeći zakon da bi svi bili u istoj poziciji, a ne tako da su neki bili u prednosti', rekao je. Kritizirao je još jednu posljedicu lex Agrokora - to da sada o kompaniji, koja je 99 posto u Hrvatskoj, odlučuju nizozemska pravosudna tijela jer je tamo izmješteno sjedište.

10:09 Vidović Krišto pitala je ministra Malenicu zašto Dinko Cvitan, koji je tada bio glavni državni odvjetnik, nije pod istragom. Smatra da je namjerno sabotirao vještačenje u postupku i podsjetila da mu je sin radio za Agrokor.

  • +3
Sjednica Odbora za pravosuđe Hrvatskog sabora Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

'Postupak se vodi sedam godina bez ijedne, pa i pravomoćne presude. Dajte ostavku ako niste sposobni ili možda štitite kriminal', rekla je Vidović Krišto. Malenica se pozvao na neovisnost pravosuđa i da je nečuveno to da se on uključuje u postupak. Dalija Orešković pitala je Vidović Krišto tko je po njoj glavni krivac - DORH ili Plenkovićeva vlada.

10:04 'Ne može se znati kada će se proces nastaviti. Na procesnom ročištu se dobiju datumi kada koja strana u postupku mora obaviti određene radnje. Obično prođe tri do pet mjeseci dok ne krene postupak', kazala je Hrvoj Šipek odgovarajući Peđi Grbinu.

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić

9:55 Karolina Vidović Krišto pitala je zašto na sjednicu nisu pozvani Andrej Plenković, Martina Dalić i Zdravko Marić.

Na pitanje zastupnice Vidović Krišto zašto Ivica Todorić nije optužen za lažiranje bilanci i zašto koristi dvorac u privatne svrhe iako je kupljen na račun tvrtke, Hrvoj Šipek je kazala da ima još niz slučajeva u kojima traju izvidi. 'Na predmetima se još radi i hoće li biti donesene odluke, o tome ne mogu govoriti', navela je Hrvoj Šipek. Karolina Krišto joj je poručila da je odvjetnica kriminala i korupcije te da vrijeđa hrvatske građane.

9:52 Glavna državna odvjetnica rekla je da se radi analiza toga zašto je na suđenju zbog malverzacija u Agrokoru pao glavni dokaz, odgovarajući na repliku zastupnika Stephena Bartulice.

'Moja odgovornost je samo zato što sam ljudima koji su radili na slučaju poklonila povjerenje', rekla je Hrvoj Šipek, istaknuvši da analizu postupaka provodi zamjenik koji nije imao nikakve veze sa slučajem te će tek nakon dovršetka njegove analize moći vidjeti kako će postupiti vezano uz krivnju za pad glavnog dokaza.

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić

9:46 Ministar pravosuđa Malenica dodao da se treba vratiti u okolnosti iz 2017., kada je prijetilo urušavanje te kompanije, kao i gubitak radnih mjesta.

'Vlada je sačuvala radna mjesta i dobavljače i sve je prošlo bez troška za porezne obveznike, a postupak nije pokrenula Vlada, već čelni ljudi kompanije. Država nije, niti je bila vlasnik Agrokora te vlasništvo nije nikome oduzeto', rekao je Malenica.

9:39 Riječ je preuzela glavna državna odvjetnica Hrvoj Šipek. Izložila je što se do sada događalo u postupcima arbitraže.

'Dvije tvrtke iz Nizozemske podigle su tužbu zbog ugovora iz 1998. godine i potražuju naknadu štete od više milijardi eura. Tribunal je konstituiran tek u svibnju 2021. Obje su se stranke složile da odluka suda bude javno objavljena. Posljednja odluka odnosi se na prigovor tuženika na nadležnost tribunala', rekla je.

'Istakli su prigovor i on je podržan od strane EU-a i Nizozemske. Tribunal je utvrdio da se mora razmotriti svaki odnos između ugovora i obveza koje iz njih proizlaze', dodala je.

U daljem tijeku postupka bit će doneseni procesni rokovi u kojima će stranke u sporu moći reagirati.

Nije moguće prognozirati ishod postupka jer tužitelj treba iznijeti argumente i dokaze.

'Sve će ovisiti o tome što će tužitelj podnijeti u tužbi, koje će dokaze podnijeti', kazala je Hrvoj Šipek te dodala da će strategija ovisiti o tome.

Odbor za pravosuđe Izvor: Društvene mreže / Autor: Saborska TV

9:37 Predsjednik Odbora Mišel Jakšić (SDP) u uvodnom govoru rekao je da je Agrokor tema od nastanka hrvatske neovisnosti.

'Znamo što ona znači, ali i da se često povlačila teza da je Agrokor država u državi. Malo se Vlada stvarno time bavila i produkt je Agrokor kakav smo imali', rekao je Jakšić. Poticaj za sjednicu je arbitraža u Sjedinjenim Američkim Državama, ali i odbacivanje ključnog dokaza na suđenju zbog malverzacija u Agrokoru.

9:36 Na sjednicu su stigli Hrvoj Šipek i ministar Malenica, ali iz Ministarstva gospodarstva i Ministarstva vanjskih poslova došli su državni tajnici.

Na sjednicu su pozvani glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović te ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.