NEBO ILI PODZEMLJE

Na Marsu se iznenada pojavio misteriozni kamen

22.01.2014 u 14:01

Bionic
Reading

NASA-ini znanstvenici češu glave u čudu nakon što se nedavno na snimkama stijena iz vedra neba pojavio kamen s rupom koji veličinom i oblikom nalikuje na američke uštipke kakve obično u filmovima jedu policajci

Fotografije je u razmaku od dva tjedna u području pored kratera Endeavour snimio rover Opportunity koji na Marsu traga za vodom. Pripremajući se za izvođenje znanstvenog eksperimenta svojom robotiziranom rukom, Opportunity je 8. siječnja na Zemlju poslao fotografiju svoje radne površine. Na njoj se neočekivano pojavio kamen kojeg na snimci napravljenoj dva tjedna ranije nije bilo ni u bližoj okolici.

Na Marsu ništa nije nezanimljivo!

Mada rover ima puno ozbiljniju misiju, znanstvenike je bijeli kamen zaintrigirao pa su pokušali objasniti njegovu misterioznu pojavu. Za sada su u najužoj konkurenciji dvije teorije. Prema jednoj kamen su nekako podigli i nanijeli kotači rovera, a prema drugoj on je rezultat pada meteorita koji je udario u tlo negdje u blizini.

Možda vam je pala na pamet treća moguća ideja - da je kamen donijela neka marsovska oluja. No ako pažljivo pogledate, vidjet ćete da su mnogo manji kamenčići na objema snimkama na istim mjestima. Osim toga, tajnoviti kamen i bojom i oblikom značajno odudara od okoliša. NASA-ini stručnjaci čak su mu nadjenuli ime – misteriozni kamen 'Pinnacle Island'.

'Veći dio kamena svijetle je boje, gotovo bijele', objavila je NASA u utorak. 'No jedan je dio tamnocrvene. Pinnacle Island možda je kamen koji je kotačem premješten i okrenut naopako, tako da nam je pružio izuzetnu priliku da istražimo donje dijelove Marsovih stijena', stoji u priopćenju američke svemirske agencije.