CASTROV HUMANITARNI POTEZ

Na Kubi oslobođeno više od 2.500 zatvorenika

27.12.2011 u 22:22

Bionic
Reading

Više od 2.500 kubanskih zatvorenika pušteno je u posljednjih nekoliko dana iz zatvora u okviru najavljene amnestije, prije posjeta pape Benedikta XVI u proljeće iduće godine, izvijestile su lokalne grupe za obranu ljudskih prava

Kubanski predsjednik Raul Castro prošli je petak najavio pomilovanje gotovo 3.000 zatvorenika, među kojima i 86 stranaca te potvrdio da želi polako promicati reformu zakona o emigraciji koji bi ublažio ograničenja za putovanja, koja za Kubance traju pola stoljeća.

Castro je pojasnio kako je riječ o 'humanitarnom potezu' te je istaknuo da se pritom vodilo računa o predstojećem posjetu Pape Kubi, ali i o zahtjevu za oslobođenjem iz zatvora koji su uputili visoki dužnosnici Rimokatoličke crkve na Kubi te rodbina zatvorenika.

Među gotovo 3.000 osuđenika je 86 stranaca iz 25 zemalja, a među njima i 13 žena, osuđenih zbog zločina počinjenih na Kubi, rekao je Castro.

Voditelj neovisnog Kubanskog povjerenstva za ljudska prava, Elizardo Sanchez, za Reuters je izjavio kako je oslobođeno više od 2.500 zatvorenika iz raznih pokrajina te da je proces u tijeku. Pohvalio je puštanje zatvorenika, dodavši kako je ipak riječ o ograničenom potezu, s obzirom na to da se u kubanskim zatvorima, kako je istaknuo, trenutačno nalazi između 70.000 i 80.000 zatvorenika.

Oslobođenje iz zatvora ne odnosi se na Amerikanca Alana Grossa, čija presuda u ožujku na 15 godina zatvora predstavlja veliku prepreku za poboljšanje odnosa između SAD-a i Kube. 'Alan Gross neće biti na popisu oslobođenih', rekla je jedna visoka dužnosnica ministarstva za Sjevernu Ameriku, nekoliko minuta nakon objave amnestije.

Amerikanci su izrazili duboko razočaranje zbog činjenice da kubanske vlasti nisu odlučile iskoristiti priliku i u taj humanitarni potez uključiti i Grossa, zatvorenog jer je židovskoj zajednici na otoku postavljao opremu za pristup internetu u okviru američkog programa za promoviranje demokracije na Kubi.