ZAMRZNUT 39 GODINA

Na Kavkazu pronađeno tijelo hrvatskog alpinista Nenada Čulića?

31.08.2013 u 08:46

Bionic
Reading

Tijelo za koje se pretpostavlja da pripada davno stradalom hrvatskom gorskom spašavatelju i alpinistu Nenadu Čuliću pronađeno je u ledu na Kavkazu, priopćio je večeras Vinko Prizmić iz Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS)

Nenad Čulić je zajedno s još trojicom hrvatskih alpinista stradao prije punih 39 godina u ledenoj lavini pod Križom Ušbe na Kavkazu. Dvojica alpinista Ante Bedalov i Urso Vrdoljak pronađeni su odmah dok su Viktor Tabaković i Nenad Čulić ostali duboko pod ledenim nanosima. Sva četvorica bili su pripadnici HGSS-a i to je najveća tragedija hrvatskog alpinizma

HGSS podsjeća kako je prošle godine s Hrvatskim planinarskim savezom organizirao potražnu ekspediciju za davno stradalim alpinistima. U pretrazi prostranog ledenjaka pod stijenom, četvoro hrvatskih spasioca uspjeli su pronaći čak tri tijela na ledenjaku, te ih dopremili ih u dolinu, navodi HGSS i dodaje kako su tada uzeti uzorci za DNA analizu, koja je rađena u KBC Split, pod vodstvom dr. Šimuna Anđelinovića, a kojom je nepobitno utvrđeno da je tada pronađen hrvatski alpinist Viktor Tabaković, čije je tijelo naknadno preneseno u Hrvatsku.

Ostala dva tijela, kako ističe HGSS, pripadaju neidentificiranim alpinistima i ona su pokopana u selu Mestiji pod Užbom.

HGSS podsjeća kako su tada pretražili sve što je bilo vidljivo na ogromnom prostoru ledenjaka, no tijelo Nenada Čulića tada nije pronađeno.

Napominje kako je akcija izazvala veliku pozornost u Gruziji te je isticana kao primjer ustrajnosti u potrazi za kolegama i prijateljima, ali i pozornost stručne svjetske spasilačke javnosti jer je prezentirana na svjetskom kongresu spasilačke asocijacije.

Analizom kretanja ledenjaka i položajem tada pronađenih predmeta i tijela Viktora Tabakovića, HGSS je zaključio da se tijelo Nanada Čulića vjerojatno nalazi u dubljim slojevima leda, te da je za očekivati da usred topljenja ledenjaka i ono uskoro pojavi na površini.

HGSS ističe kako je s gruzijskim alpinistima s tog području dogovoreno da oni periodično pretraže ledenjak, te da o eventualnim nalazima obavijeste Hrvatsku gorsku službu spašavanja. To je prije nekoliko dana rezultiralo pronalaskom tijela i djelova opreme za koje se gotovo sa sigurnošću može govoriti da se radi o Nanadu Čuliću, navodi HGSS i dodaje kako je tijelo već spušteno u dolinu te da je HGSS u stalnom kontaktu s gruzijskim vlastima, kako bi se ubrzao postupak konačne identifikacije i procedure da bi zaslužnog kolegu vratili kući i dostojno mu se odužiti za ono što je učinio za GSS i hrvatski alpinizam.

Nenad Čulić bio je jedan od najiskusnijih hrvatskih alpinista i gorskih spašavatelja tog doba, uzor i učitelj koji je odgojio je mnoge gorske spašavatelje. Alpinizmom i spašavanjem se počeo baviti vrlo mlad, a u trenutku pogibije imao je samo 25 godina i zadivljujuću spasilačku karijeru. Bio je instruktor i pročelnik GSS-a, pročelnik alpinističkog odsjeka, predsjednik HPD Mosor, sudionik prvih hrvatskih alpinističkih ekspedicija i osvajač mnogih teških stijena i vrhova. Njegovi prijatelji, kolege i obitelj ni nakon gotovo 40 godina nisu prestali tragati za njim, posebno kada bi se pojavile indicije ili neki novi tragovi.