KAZNA DO 30.000 KUNA

Na Kamenjaku zaplijenjeno 50 kilograma ubranog smilja

11.06.2015 u 14:56

Bionic
Reading

Čuvari prirode Javne ustanove Kamenjaka iz Premanture, u blizini Pule, proteklog su vikenda zaplijenili oko 50 kilograma nelegalno ubranog smilja, a protiv zatečenih berača pokrenut je prekršajni postupak, priopćila je u četvrtak ta javna ustanova

Kazna za branje smilja u 'značajnom krajobrazu' može biti od sedam tisuća do 30 tisuća kuna. Iz Javne ustanove Kamenjaka upozoravaju kako nesavjesno i nestručno branje smilja nepovratno uništava prirodnu populaciju te zavičajne divlje vrste te neposredno i njezina staništa. Zbog neprimjerenog branja, lani su uništena cijela staništa smilja te je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode od Državnog zavoda za zaštitu prirode zatražilo da izradi 'posebnu stručnu podlogu s mjerama i uvjetima korištenja te smjernicama za održivo sakupljanje smilja ove godine'.

Smilje će se tako moći brati u Dubrovačko-neretvanskoj županiji te na otocima Šibensko-kninske, Zadarske i Splitsko-dalmatinske županije, osim Paga, od 1. lipnja do 1. kolovoza. Na ostalim područjima smilje će se moći brati od 15. lipnja do 15. kolovoza, a na kvarnerskim otocima zabranjeno ga je brati.

Branje smilja zabranjeno je u nacionalnim parkovima i u strogim i posebnim rezervatima, a u ostalim zaštićenim područjima ono je dopušteno uz suglasnost javnih ustanova koje njima upravljaju. Smilje nije strogo zaštićena vrsta, no po Zakonu o zaštiti prirode, 'jedna je od vrsta čije se sakupljanje regulira izdavanjem dopuštenja za sakupljanje u komercijalne svrhe i propisivanjem uvjeta sakupljanja'. Dodatni uvjeti i ograničenja propisani su kako bi se očuvla ta biljna vrsta i zaštitila njezina staništa.