TUŽITELJSTVO OTKRIVA

Na izborima u Rusiji čak 3.000 prekršaja

18.01.2012 u 15:50

Bionic
Reading

Rusko tužiteljstvo popisalo je 3.000 prekršaja počinjenih na parlamentarnih izborima 4. prosinca, koji se kreću od lažiranih izbornih lista, nezakonitog financiranja pa do sukoba interesa, stoji u izvješću objavljenom u srijedu

'Oko 3.000 kršenja izbornog zakona popisano je (...) tužitelji su objavili da su administrativne kazne izrečene za 95 osoba', navodi Jurij Čajka, ruski državni odvjetnik u izvješću koje je predao predsjedniku Dmitriju Medvedevu.

Izvješće objavljeno na internetskim stranicama Kremlja pokazuje da su u izbornim povjerenstvima sjedile osobe koje su radile za pojedine kandidate ili su pak bile kazneno gonjene.

Na biračkim popisima u području Altaja u Sibiru bilo je 986 osoba koje nisu imale pravo glasati, a među njima njih 372 je bilo u zatvoru.

Tužiteljstvo je podnijelo tužbe za slučajeve nezakonitog financiranja kampanje i nezakonitog vođenja kampanje i to napose na dan uoči izbora i na sam izborni dan.

Na parlamentarnim izborima 4. prosinca pobijedila je Jedinstvena Rusija, stranka premijera Vladimira Putina s gotovo 50 posto glasova, no promatrači i oporba optužili su vlasti za masovna lažiranja i kršenja izbornih zakona.

Tisuće Rusa od tada prosvjedima traže nove izbore i 'Rusiju bez Putina', što je najveće osporavanje Putina otkako je prije 12 godina došao na vlast. Novi je prosvjed zakazan za 4. veljače, a ruske vlasti odbacuju zahtjeve za raspisivanjem novih izbora.