UKLJUČITE SE U JAVNU RASPRAVU

Na internetu osvanuo nacrt Zakona o HRT-u

  • Autor: V.B./I.E.M.
  • Zadnja izmjena 18.05.2012 17:40
  • Objavljeno 18.05.2012 u 17:40
HRT

HRT

Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Dugo očekivani prijedlog o izmjenama i dopuni Zakona o HRT-u, čije su različite verzije posljednjih mjeseci punile stranice medija, konačno je završen i prijedlog istog objavljen je na internetskim stranicama Ministarstva kulture, čime ujedno započinje i dvotjedni proces javne rasprave. Javna rasprava traje od 18. svibnja do 1. lipnja 2012. godine

Prema novom ustrojstvu, HRT više ne bi imao tročlanu upravu, već bi kućom upravljalo ravnateljstvo sastavljeno od sedam članova; glavnog ravnatelja HRT-a, ravnatelja HTV-a, ravnatelja HR-a, ravnatelja Glazbene proizvodnje i multimedije, financijskog ravnatelja, glavnog urednika HRT-a i ravnatelja ljudskih resursa HRT-a.

Povratak je to dijelom i na zakon s početka 2000-ih, s tim da su dodani pojedini ravnatelji poput ravnatelja ljudskih resursa i financijskog ravnatelja.

Novost je i da šefa kuće ne bi više biralo programsko vijeće (PV) i nadzorni odbor (NO), već bi to učinio Sabor. Ostale članove ravnateljstva imenovao bi NO po provedenom natječaju, a na prijedlog šefa kuće.

Prije imenovanja glavnog urednika HRT-a, glavnog urednika HTV-a i HR-a te drugih urednika koje bi imenovalo Ravnateljstvo, tražit će se savjetodavno mišljenje kreativnog osoblja zaposlenog na Prisavlju.

Ravnateljstvo bi u budućnosti trebalo odlučivati o svim pravnim poslovima i programskim projektima čija vrijednost prelazi pola milijuna kuna, do sada je uprava raspolagala iznosom do pet milijuna kuna, a sve ostalo išlo je na odobravanje NO-a.

NO bi i ubuduće imao pet članova, koji se imenuju u Saboru na četiri godine nakon provedenog natječaja. Novost je da nema imenovanja članova iz redova parlamentarne manjine, a uvjet je da jedan član NO-a bude iz financijske struke te da ostali članovi imaju radnog iskustva u radu s medijima (radio i televizija).

Više informacija o zakonskom prijedlogu pročitajte ovdje, a sam prijedlog možete detaljno proučiti na stranicama Ministarstva kulture

Ministarstvo kulture će zaprimati sve pisane komentare i prijedloge na e-mail: javna.rasprava@min-kulture.hr na adresu Ministarstvo kulture, Runjaninova 2, Zagreb.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi