PRANJE GLAVA

Na HRT-u neviđeno ribanje ravnatelja i urednika kanala

16.09.2013 u 17:49

Bionic
Reading

'Programsko vijeće (PV) HRT-a nema elemenata za donošenje konačnog mišljenja hoće li HRT uspjeti ostvariti obveze iz ugovora s Vladom RH', stoji u dijelu zaključka koji je PV donio na današnjoj sjednici na kojoj se raspravljalo o programskom usmjerenju 2013/2014.

Razlog za nedonošenje mišljenja leži u činjenici da PV od šefova s Prisavlja nije dobio potpunu informaciju o tome što će se, kako i za koliko novca emitirati na javnom RTV servisu. Iza šture rečenice zaključka stoji čitava rasprava u kojoj su urednici svih kanala HRT-a, ali i Goran Radman, glavni ravnatelj, i Goran Rotim, ravnatelj programa, doživjeli neviđeno ribanje.

U 'pranju glava' prednjačila je Marina Mučalo, članica Vijeća i profesorica na Fakutetu političkih znanosti. I dok su za njenog obraćanja pojedini urednici zabili poglede u stolove, drugi su pak kolutali očima.

'Prema ovom što ste nam dostavili pokazujete i kakav odnos imate prema nama. Tražili smo da nam mudro i konkretno iznesete svoje zamisli. Nama trebate reći što ste pripremili, a sve ostalo je kava s prijateljima. Ne okrećimo očima i ne mislimo da smo ovdje da ubijemo vrijeme. U svim vašim izlaganjima stoji 'planira se', 'bit će', 'raspisat će se natječaji'. Pa što ste radili od 1. lipnja? Iza nas je tri mjeseca repriza u sezoni kiselih krastavaca.

Osim Rajke Rusan s HR 3, dostavili ste nam neupotrebljiv materijal. Temeljem čega gradite sheme? Gdje vam je novi portal? Hrvatska je ušla u EU, a gdje su vam sadržaji s međunarodnim odnosima? Kako su se birali projekti za HTV 2? Sjeli prijatelji na kavu i malo bistrili, 'ja bih ovo ili ono'? Koliko to košta? Rotim kaže, smanjili smo troškove, a ja želim da se utvrdi koliko što košta. Mediji su ozbiljna stvar. Oni počivaju na brojkama, a ne na privatnim vrijednosnim sudovima', povišenim tonom i ex cathedra, gotovo u dahu, zborila je Mučalo

Ivica Mašturko napomenuo je kako na temelju dobivenih materijala nema dovoljno elemenata na osnovi koji bi mogao reći hoće li HRT ispuniti ugovorne obveze, a i podsjetio je na sporazum koji Prisavlje ima s Hrvatskom biskupskom konferencijom (HBK).

'Došlo je vrijeme da se taj sporazum mijenja jer je Hrvatski radio postao konkurencija Hrvatskom katoličkom radiju. Neprihvatljivo je da se, prema tom sporazumu, urednika religijskog programa bira u dogovoru s HBK. Pa to je kao da Radman urednika poljoprivredne emisije bira u dogovoru s Tihomirom Jakovinom, resornim ministrom', usporedio je Mašturko

Nedi Ritz zasmetalo je najavljeno ukidanje Vijesti iz kulture u obliku u kojem postoje danas, ali i manjak domaćeg igranog programa.

'Domaće serije poput Putovanja u Vučjak koje smo ovo ljeto mogli gledati u reprizama, a nakon njih i recentnu Downton Abbey pokazale su da su naše serije nekada bile kvalitetne kao BBC-jeve. Što se tiče Vijesti iz kulture, ne znam zašto se one sada mijenjaju. Čujem da je bilo primjedbi od gledatelja koji u 'Dnevniku 3' čekaju sport da im se kultura ne gleda, pa će se kultura gurnuti u pornografski termin', kazala je Ritz, kojoj je na izrečeno replicirala Goga Mrđen, urednica HTV1.

Prema njenim riječima, nove Vijesti iz kulture bit će modernije, bez voditelja, ali s polemičnim prilozima.

Rotim je na sve izgovoreno kazao kako je HRT trenutno u prijelaznom periodu i da se budžeti nalaze kod produkcije, ali je i dodao da će javnih sadržaja u narednom periodu biti više nego ikad.