SABORSKI ODBOR

'Na HRT-u je počelo ključati'

10.05.2012 u 20:40

Bionic
Reading

Saborski odbor za informiranje, informatizaciju i medije raspravljao je danas o zahtjevu udruga civilnog društva za rješavanju krize upravljanja na HRT-u te upozorio na hitnu potrebu donošenja novog zakona o HRT-u i rješavanja krize upravljanja na HRT-u

'Na HRT-u je počelo ključati, novinarima koji u javnosti istupaju u ime HND-a i sindikata se prijeti otkazima te se pokušava stvoriti klima straha kako bi se što duže pokušao održati status quo', naglasio je predsjednik Odbora Branko Vukšić (Hrvatski laburisti).

Udruge civilnog društva za zaštitu ljudskih prava, potaknute postupcima Uprave HRT-a protiv novinarki Maje Sever i Elizabete Gojan, kojima su uručene opomene pred otkaz zbog navodne neprofesionalnosti i kršenja Etičkog kodeksa te postupaka mimo dopuštenja nadređenih urednika, ovih su dana pozvale nadležne institucije da zaštite novinarske slobode i riješe krizu upravljanja na HRT-u.

Prvi je put, ustvrdio je Vukšić, jedinstven velik dio politike i udruge civilnog društva, a jedinstveno je i građanstvo u nezadovoljstvu stanjem na HRT-u. 'Morate preuzeti odgovornost za ovo što se događa na HRT-u,' poručila je članovima Odbora Sanja Mikleušević, koja je s kolegom Robertom Zuberom nazočila sjednici u ime Izvršnog odbora HND-a pri HTV-u. Dodala je kako se pokušava stalno predstaviti nekakav sukob lijevih i desnih na HTV-u, što, kako je rekla, nije istina.

'Na djelu je programska i financijska kriza vodstva kuće koja je pukla na slučaju pravnice na HRT-u koja je dobila opomenu pred otkaz, a dao joj ga je šef pravne službe koji je pijan došao na posao', kazala je Mikleušević. Pojasnila je kako je riječ o pravnici Silviji Žužul koja se odvažila ukazati na netransparentno i kriminalno poslovanje.

'To dokazuje da uprava upotrebljava resurse za privatne obračune s onima koji ukazuju na ono što se događa na HRT-u', ustvrdila je Mikleušević. Kriza na HRT-u se, po njezinim riječima, lomi na ljudima koji to nisu zaslužili. 'Vratite nas našem poslu i novinarstvu', apelirao je Zuber na članove Odbora.


Josip Kregar (nezavisni zastupnik) je napomenuo kako Odbor mora voditi računa da ne prijeđe granice nadležnosti koje imaju. 'Uz sve simpatije, mi nismo odbor koji se bavi radničkim sporovima', ustvrdio je Kregar dodavši međutim kako se Odbor osvjedočio o teškoj situaciji na HRT-u.

Vladu, kazao je, treba zamoliti da požuri s donošenjem novog zakona o HRT-u. Goran Beus Richembergh (HNS) je, pozivajući se na podatke koje je dobio s HRT-a, rekao da se u siječnju ove godine prema pregledu ulaznih računa koji su se nalazili na ovjeri kod odgovornih osoba, za jednu, od 24 odvjetničke kuće koje je angažirala HRT, za ukupno tri fakture čekala isplata u visini od gotovo 5 milijuna kuna. Prvi sljedeći 'šampion' na toj listi je, kazao je, bilo odvjetničko društvo koje je čekalo isplatu od oko 500 tisuća kuna, a jednom uredu javnog bilježnika dospijevala je faktura od 1.351.000 kuna.

'Dokumentacija koja pristiže svakodnevno ukazuje da je stanje iznimno loše, a ja sve ljude koji se meni obraćaju upućujem da tu dokumentaciju upute Državnom odvjetništvu', rekao je Beus Richembergh.

'Uprava HRT-a savršeno dobro zna da po postojećem zakonu njima ne možemo ništa, no moraju znati i da će se izmjenama zakona o HRT-u vratiti proces odlučivanja osnivaču', rekao je. Šime Lučin (SDP) je prozvao članove Odbora iz redova oporbe jer se, s izuzetkom Branka Vukšića iz redova Hrvatskih laburista, nisu pojavili na današnjoj sjednici.'Ovdje nema članova oporbe koji su redom bili dionici priče koja je u njihovom prošlom mandatu doprinijela ovakvom stanju na HRT-u', rekao je.