SANADEROLOGIJA

Na godišnji odmor uz plaću od 22.500 kuna

  • Autor: Leo Nikolić
  • Zadnja izmjena 07.07.2009 19:36
  • Objavljeno 07.07.2009 u 19:36
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Nakon svih analiza, nagađanja i brojnih polemika vezanih uz enigmu Sanaderove ostavke, na kraju uvijek ostanu egzaktne brojke kao jedini precizni parametri, a jedna od tih brojki je iznos od 22.500 kuna koji će mu na račun stizati u narednih šest mjeseci. Nakon pola godine nezaposleni premijer ima pravo još šest mjeseci primati polovicu svoje nekadašnje premijerske plaće

Prije tri, četiri desetljeća u jeku hladnog rata između Istočnog bloka i zapadnog svijeta, odnosno između SSSR-a i SAD-a, postojala je čitava pseudoznanost poznatija pod imenom 'kremljologija' i glavni analitičari u obavještajnoj zajednici zapadnih zemalja su se zvali 'kremljolozi'.

Razlog tog naziva i postojanja velikog broja analitičara koji su se bavili visokom politikom u moskovskom Kremlju je bio kroničan nedostatak bilo kakvih informacija i podataka iz tajanstvenog dvorca u kojem je djelovao vrh sovjetske politike. Oni su podatke izvlačili na osnovi vozila koja su ulazila u kompleks, iz šturih priopćenja, između redaka u moskovskom partijskom glasilu Pravda i tome slično.

Nakon nekoliko desetljeća, sada već bivši premijer Ivo Sanader nas je doveo u sličnu situaciju svojom iznenadnom ostavkom i praktički je čitavu naciju u roku od 24 sata pretvorio u 'kremljologe' ili, prikladnije rečeno, u 'sanaderologe'. U posljednjih 48 sati na tu temu su se očitovali svi stranački čelnici, glavni urednici medija, bakice na tržnici...

Svašta se moglo čuti u Saboru, na televiziji i pročitati u prednjim polovicama dnevnih listova koje su bile ispunjene analizama i predviđanjima.

Ukratko, Ivo Sanader 1. srpnja odlazi na ljetovanje, a i drugi Dalmatinac Dragan Primorac također odlazi na zasluženi odmor, uz malo skromniji iznos. Nama koji živimo u Dalmaciji takav rezon je vrlo logičan i dobro poznat. Oduvijek su u godišnje planove bili ukalkulirani srpanj i kolovoz kao dio godine koji nekako treba premostiti i što duže otići na odmor i ljetovanje.

Damjan Tadić /cropix

Damjan Tadić /cropix

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damjan Tadić

Pokrenuli su se i otišli na godišnji odmor - Sanader i Primorac

Dok se premijer i njegov omiljeni ministar budu odmarali u hladu Mediterana, ostatak nacije će se baviti 'sanaderologijom' i bezuspješno nagađati prave razloge jer, pobogu, argument o ljetu, komoditetu i odmoru dok je nacija na rubu bankrota ne može biti ozbiljan. Pa ipak su u pitanju zavjere Europske unije, mrski Slovenci, jurišno desno krilo HDZ-a ili Šeks.

Entuzijazam s kojim se svi mediji bave tom ostavkom i analizom budućih rješenja je zadivljujući i to jednostavno nije moglo biti planirano, preinteligentan je to scenarij.

S druge strane, činjenica da sedamnaest prednjih stranica Jutarnjeg lista za temu ima navedenu ostavku, uključujući intervju Mladena Pleše koji po formi zapravo i nije intervju, nego priopćenje iz Ureda premijera metodom 'copy - paste'  prezentirano javnosti, isključuje spontanost i tu se očito radi o uigranom informiranju javnosti.

Špekulacije o pravim razlozima Sanaderovog čina i možebitni povratak u politiku su manje važni. Premijerovo ignoriranje Sabora, bahati odlazak usred neobavljenog javnog posla i uskraćivanje pravih informacija javnosti je na kraju ogoljelo samu bit hrvatske politike i demokracije, a to je činjenica da se odluke zapravo donose u drugim sferama i na drugim mjestima, a ne u Vladi i Saboru.

Hrvatska je mala zemlja i nekoliko ključnih faktora vlasti, monetarne i ekonomske moći odluke može donijeti na video-konferencijama i nakon nekoliko razgovora na mobitel. Iluzija da Sanader na čelu Vlade ima moć odlučivanja i da sada više to neće biti u mogućnosti je obmana.

Uostalom, odgovor na to 'sanaderolozi' neće dobiti na subotnjem skupu u Areni. Partijski kongresi nikad nisu bili pravi pokazatelji realnog odnosa snaga.

I da ne zaboravimo, bivši premijer će narednih šest mjeseci uživati u punoj plaći, a potom će sljedećih šest mjeseci primati polovicu od navedene cifre. Do pronalaska posla ima pravo na 25 posto od iste. Uz to imat će zaštitu tjelohranitelja, službeni BMW i ured u Vladi. Naravno, na teret proračuna. A što se sve može promijeniti za šest mjeseci ili godinu dana, teško je i zamisliti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi