LJUDSKA PRAVA

Na djelu je erozija ekonomskih i socijalnih prava

22.07.2011 u 14:38

Bionic
Reading

Erozija ekonomskih i socijalnih prava je jedan od ključnih problema hrvatskog društva, ocijenili su iz Centra za ljudska prava predstavljajući izvješće o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj u prošloj godini

Osim erozije ekonomskih i socijalnih prava u Centru za ljudska prava upozorili su na rastuću nezaposlenost te trend neisplate plaća i doprinosa radnicima kao ključne probleme ljudskih prava u Hrvatskoj.

Centar je izradio izvješće na temelju izvještaja relevantnih institucija, organizacija civilnog društva i međunarodnih dionika, ali i na temelju svojih istraživanja. Kao karakterističan primjer naveden je slučaj radnica zagrebačke tvornice Kamensko kojima mjesecima nisu isplaćene plaće niti uplaćeni doprinosi, iako je to zakonska obaveza poslodavca.

'Problemi su uočeni i u ostvarivanju prava osoba s invaliditetom, slobodi izražavanja i javnog okupljanja, ostvarivanju prava na besplatnu pravnu pomoć te u području zaštite okoliša', rekla je na medijskoj konferenciji obnašateljica dužnosti ravnatelja centra Jagoda Novak

Za jesen je najavila javnu raspravu o prijedlogu novog Zakona o pučkom pravobranitelju kojim je predviđeno spajanje Centra za ljudska prava i ureda posebnih pravobranitelja, primjerice onog za djecu ili ravnopravnost spolova, s Uredom pučkog pravobranitelja.

Kao pozitivne primjere u Centru za ljudska prava ističu uvođenje građanskog odgoja i odgoja za ljudska prava u školski sustav, osvješćivanje građana u suzbijanju diskriminacije te reformski proces koji je počeo radi jačanja institucija za ljudska prava u sklopu Poglavlja 23. Pravosuđe i ljudska prava i hrvatskog pristupanja EU.

'Upravo je u jačanju institucija za ljudska prava potreban nadzor javnosti i medija kako se ne bi zaustavili ti procesi', poručili su iz Centra za ljudska prava.