VUKOVARSKA TRAGEDIJA

Na Danu sjećanja oko 30.000 ljudi

Bionic
Reading

Komemorativnim skupom u dvorištu vukovarske bolnice, mjestu koje svjedoči o tragediji Vukovara prije 20 godina, počelo je obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine. U Vukovar su, pod sloganom ‘Hrabri ljudi’, došle desetine tisuća hodočasnika da bi još jednom odale počast vukovarskim žrtvama. U mimohodu sjećanja su i pripadnici 144. ratne brigade, o čijoj prisutnosti svjedoče njihove zastave

U znak sjećanja na 18. studenog 1991, kad su nakon tri mjeseca obrane Vukovara od agresije pripadnika JNA i pridruženih paravojnih postrojbi, vukovarski branitelji prestali davati otpor, poslije čega je slomljena obrana grada, u Vukovar je danas, po prvim procjenama, došlo najmanje 30.000 hodočasnika.

Okupili su se, na početku programa Dana sjećanja, u dvorištu vukovarske bolnice, gdje je priređen prigodni program, a nastupili su klapa HRM Sv. Juraj, Gabi Novak, koja je izvela pjesmu 'Hrabri ljudi', iskorištenu za slogan ovogodišnjeg obilježavanja obljetnice vukovarske tragedije, te glumac Darko Milas.

Na obilježavanje 20. obljetnice pada Vukovara u neprijateljske ruke došli su, među ostalim, troje predsjednika - Republike Ivo Josipović, nedavno raspuštenog Sabora Luka Bebić i Vlade Jadranka Kosor. Među hodočasnicima je i jedan od zapovjednika vukovarske obrane, Branko Borković, Mladi Jastreb.

Nakon komemorativnog skupa u dvorištu bolnice formirana je Kolona sjećanja koja će proći Gundulićevom, Bolničkom, Županijskom, Tuđmanovom, Radićevom, preko Trga Slavija i Jelačićeve do Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata - istim onim putem kojim su srpske vojne i paravojne postrojbe u jesen 1991. prognale Vukovarce hrvatske nacionalnosti.

Molitvu će, nakon polaganja vijenaca podno središnjeg spomenika, predvoditi mons. Marin Srakić, nadbiskup đakovačko-osječki. Potom će biti služena sveta misa za sve poginule i nestale koju će predvoditi kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski.

Vukovar je u jesen 1991, puna tri mjeseca, od znatno nadmoćnijeg neprijatelja branilo više od 1.800 pripadnika 204. vukovarske brigade.

Po podacima vukovarske bolnice, u agresiji na Vukovar poginulo je 1.624 branitelja i civila, dok je najmanje 2.500 ranjeno. Iz grada je protjerano više od 22.000 Hrvata. Još uvijek se traga za 306 nestalih Vukovaraca.