TUŽNA OBLJETNICA

Na današnji dan poginuo je Gordan Lederer

10.08.2014 u 12:44

Bionic
Reading

Upravo na današnji dan, 10. kolovoza 1991. godine, poginuo je Gordan Lederer, hrvatski fotograf, snimatelj i djelatnik HRT-a, jedna od prvih i najpoznatijih žrtava srpske agresije na Hrvatsku

Snimatelj Gordan Lederer poginuo je 10. kolovoza 1991. godine na radnom mjestu, pogođen metkom srpskog snajpera tijekom akcije na brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice. Iza sebe je ostavio mnoge videozapise koji i danas vrlo slikovito govore o prvim danima Domovinskog rata.

Budući da njegova inovativna snimateljska rješenja nisu išla na uštrb pouzdanosti snimka, već u ranoj fazi Domovinskog rata bivao je slan na snimanje i u rizičnim okolnostima. Njegov nemontirani snimak borbi za policijsku postaju u Pakracu iste je večeri, 2. ožujka 1991, u zgradu HTV-a na Prisavlju došao vidjeti tadašnji hrvatski premijer Josip Manolić. Nakon rata u Sloveniji za snimanje mu je davana i jedna od naprednijih ENG-kamera kojom je raspolagao HTV, ali mu čuveni dokumentarni snimci poput avionskog raketiranja teretnih kamiona u cestovnoj blokadi tenkovske kolone pri emitiranju nisu autorski potpisani. Da bi uslijed takvih postupaka osigurao autorstvo snimaka, prihvaćao je i sve riskantnijih snimanja.

Snajperski pogodak na snimateljskom zadatku pred Hrvatskom Kostajnicom 10. kolovoza 1991. godine nije bio slučajan, jer je u skupini s vojnicima koji su mu pokazali bojište gađan samo on, a potom ga se na padini niz koju se otkotrljao gađalo ručnim bacačem granata. Novinar Vlado Mareš i snimatelj Veljko Đurović su 11. kolovoza snajperista intervjuirali za informativni program RTS-a. Njegovu su siluetu, po tvrdnji novinskog članka od 22. kolovoza 1991. godine, prepoznali sugrađani iz Siska i član obitelji. Po tim je tvrdnjama riječ o Milanu Zoriću, koji je za vrijeme ročne vojne službe bio uvježban za snajperista.

Milan Zorić je u odsutnosti osuđen na Županijskom sudu u Sisku 1999. godine. Na njegovu žalbu Vrhovni sud Republike Hrvatske je 18. rujna 2002. godine odbacio optužbu jer je Vojni sud u Zagrebu u ovom postupku obustavio kazneni postupak zbog primjene Zakona o općem oprostu.

Prilog HTV-a o pogibiji Gordana Lederera