DRAMATIČNO STANJE

Na Dan državnosti Slovenci razočarani - državom

24.06.2013 u 12:02

Bionic
Reading

Samo 9 posto Slovenaca smatra da stanje u njihovoj državi danas odgovara očekivanjima koja su imali kad je nastajala, a velika većina je razočarana, pokazala je anketa koju je u ponedjeljak, pred Dan državnosti, objavilo ljubljansko 'Delo'

Na pitanje jesu li se njihova očekivanja u Sloveniji kao nezavisnoj državi nakon više od 20 godina samostalnosti ispunila negativno je odgovorilo 86 posto ispitanika , a potvrdno 9 posto, dok se 5 posto od 404 sudionika u telefonskoj anketi vodećeg slovenskog dnevnog lista nije moglo odlučiti za odgovor.

Unatoč razočaranju političkim podjelama i posljedicama gospodarske krize i stagnacije zadnjih godina, 52 posto ispitanika navelo je da će pratiti događaje i svečanosti povodom 25. lipnja koji se slavi kao Dan državnosti, u sjećanje na dan kad je slovenski parlament prije 22 godine proglasio nezavisnost, te poslušati poruke koje će im tim povodom uputiti najistaknutiji političari.

Na središnjoj proslavi uoči slovenskog Dana državnosti u ponedjeljak navečer na Kongresnom trgu u Ljubljani govorit će predsjednik Borut Pahor. Prije toga, premijerka Alenka Bratušek obratit će se video-porukom pripadnicima slovenske vojske koji sudjeluju u mirovnim misijama u inozemstvu, parlament će održati svečano zasjedanje, a širom zemlje u crkvama će se održati prigodne mise za domovinu.

Političke i ideološke podjele, te nesuglasja oko uzroka krize i načina kako je prevladati, ove su godine u Sloveniji pred glavni državni praznik izrazitije nego ranijih godina. Tako su oporbene stranke desnice najavile da će bojkotirati proslave Dana državnosti ako se na njima budu isticali simboli nekadašnjeg režima, poput crvene zvijezde koju na svojim zastavama i obilježjima imaju organizacije partizana-veterana.

Desnim strankama bliska 'Civilna udruga za pravednu Sloveniju' objavila je pak povodom Dana državnosti deklaraciju u kojoj tvrdi da su prilike u Sloveniji 'dramatične', a zemlja sve više 'talac' lijevih lobija i centara moći.


'Vladajuća nomenklatura koja nas je u prijašnjoj državi dovela u bankrot sada u Sloveniji dominira na svim područjima, a Sloveniju je podijelila na interesne sfere, na štetu slovenskog naroda. Ideali o Sloveniji kao parlamentarnoj demokraciji sa tržišnom ekonomijom i o vladavini prava nisu se ostvarili, a pokušaji oživljavanja socijalizma, jugonostalgija, te jačanje protueuropskih osjećaja opominju nas na opasnost da padnemo u jedan oblik mekog totalitarizma', navodi se u proglasu udruge bliske oporbenim strankama desnog centra.

O stanju u državi pred Dan državnosti u nedjelju je na proslavi u mjestu Trebnje govorio i nekadašnji predsjednik Milan Kučan, rekavši da su događaji iz vremena slovenskog osamostaljivanja pokazali da se uspjeh može postići samo ako u narodu postoji jedinstvo, čega danas nema.

'Slovenija danas nije ono u što smo vjerovali prilikom glasovanja na referendumu o samostalnosti i u ratu, kad smo se oduprli agresiji", rekao je Kučan, dodajući da bi i u sadašnjoj situaciji Slovenija trebala političko jedinstvo, a ne "predrasude, isključivanje i etiketiranje', kakvo je danas prisutno u politici.

Kučan je s jasnim aluzijama na bivšeg premijera Janeza Janšu koji je nedavno nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora zbog korupcije, a osporava presudu i tvrdi da se radilo o montiranom procesu kako bi ga se uklonilo iz politike, rekao da je 'neodgovorna politika' ona koja poštovanje ustavnog poretka i rad pravosudnih organa shvaća kao 'prepreku na putu svog političkog uspjeha'.

Takva politika razmišlja kako ojačati svoj položaj na račun države, a to nije državotvorna politika, rekao je Kučan, dodavši da se takvim ponašanjem političara ruši međunarodni ugled države.