objavio abazović

U Crnoj Gori pronađena oprema ukradena tijekom napada na Dubrovnik

26.09.2023 u 11:24

Bionic
Reading

Crnogorski premijer Dritan Abazović objavio je u utorak da je prilikom popisa imovine crnogorskih aerodroma pronađena i evidentirana oprema za koju se sumnja da je ukradena iz zračne luke Čilipi u napadu JNA na Dubrovnik 1991. - 1992.

Abazović je na društvenoj mreži Facebooku objavio fotografije opreme za koju se vjeruje da je ukradena s Čilipa te je napisao da je ona upućena u crnogorsko tužilaštvo.

'Nakon 30 godina, zahvaljujući rukovodstvu Aerodroma Crne Gore, prilikom popisa imovine ove državne kompanije, pronađena je i evidentirana oprema za koju se sumnja da je ukradena s Aerodroma Ćilipi, tokom napada na Dubrovnik 1991.-1992., najsramnije stranice crnogorske povijesti koju je ispisalo tadašnje rukovodstvo Crne Gore', napisao je Abazović na Facebooku.

On je dodao da, za razliku od prethodnih vlada, ova ne bježi od prošlosti, već se s njom suočava kako buduće generacije ne bi ponavljale iste pogreške.

'Vodimo transparentnu politiku, ispravljamo brojne nepravde i učimo važne historijske lekcije. O svemu ovome danas je obaviješteno nadležno tužilaštvo, a ministarstvo vanjskih poslova će o istom službenim putem upoznati i kolege iz Hrvatske', poručio je Abazović.

Oprema koju su JNA i crnogorski rezervisti ukrali s Čilipa jednim dijelom, kako se vjeruje, završila je u zračnoj luci Tivat, a većina u zračnim lukama u Beogradu, Nišu i Podgorici. Vrijednost opreme koja je otuđena iz dubrovačke zračne luke, prema tvrdnjama nekadašnje uprave aerodroma Čilipi, iznosi 10 milijuna eura.