RAJOY BEZ OBJAŠNJENJA

Na čemu će Španjolska štedjeti

  • Autor: Drago Pilsel
  • Zadnja izmjena 20.12.2011 16:55
  • Objavljeno 20.12.2011 u 15:21
španjolska prosvjed

španjolska prosvjed

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Mandatar konzervativne španjolske vlade Mariano Rajoy, koji je jučer najavio oštre rezove kako bi se ispunili teški proračunski ciljevi i izbrisao manjak proračuna od šest posto BDP-a (kani uštedjeti 16.500 milijuna eura), obećavši istodobno porezne olakšice, izbjegao je govoriti o detaljima svojega plana koji će u potpunosti navodno obistiniti 30. prosinca. Dužnost premijera preuzima u srijedu kada će i predstaviti svoju vladu

Bio je on sam, kao kandidat na premijersko mjesto (u Španjolskoj se premijera naziva češće predsjednikom vlade), Mariano Rajoy, onaj koji je hranio očekivanja da će njegov diskurs na otvorenju zasjedanja novog parlamenta otkriti liniju djelovanja vladavine koja počinje nakon povijesne pobjede nad socijalistima.

Doduše, jučerašnja intervencija (koja danas trpi jake kritike opozicije u zastupničkom domu) je podastrla dugi popis zadaća, među kojima su najvažnije one da će povisiti mirovine za 8,7 milijuna penzionera, da će spustiti poreze poduzetnicima i štedišama, da će povratiti porez na nekretnine, da će poboljšati obrazovni sustav i program jer se nijedno španjolsko sveučilište ne nalazi u popisu 150 najboljih na svijetu te da će eliminirati duge vikende zbog praznika. Neke od tih zadaća uopće nisu male ili jednostavne, a traže i dogovor ili širi konsenzus (obrazovanje, na primjer) i pomoć socijalista.

Ali, općenito govoreći, Rajoy nije briljirao niti ispunio očekivanja koje je, ponavljamo, sam stvorio.
Plan je neprecizan, ne odgovara, kaže najjači dnevnik (opozicijski, dakako) El Pais, akutnom stanju španjolskog gospodarstva i od prilike je neodređen kao što je bio sam Rajoy tijekom predizborne kampanje nakon koje je pobijedio, očekivano, zbog velike potrošenosti socijalista koji nisu nalazili rješenja za krizu ove četvrte po redu najjače ekonomije unutar EU-a.

Ono što je sada najvažnije Španjolcima jest spoznati kojom će se brzinom i kojim će se to točno koracima izvršiti rezanja koja su toliko potrebna, baš kao ona kojih čeka Hrvatskoj pod vodstvom Zorana Milanovića.
Rajoy je govorio o ekonomiji, točno, naglašavajući da će prioriteti njegove vlade biti rast i smanjenje pošasti nezaposlenosti. Pogodio je u tome da ne iskoristi težinu krize kao alibi za poteškoće u kojima će se naći u prvoj godini vladavine, ali nije predstavio program reformi s kojima će se suočiti s krizom. Na primjer, samo je kazao da će stvoriti ministarstvo poljoprivrede, ali ne i kako će ono djelovati.

Najveći broj inicijativa koje je spomenuo se tiču prvih tri mjeseca vladavine, što na neki način demantira tvrdnju o urgentnosti stvaranja koherentnog plana što je tražio kao čelnik opozicije.

Najavio je, ovlaš, da će 2012, kako smo već istakli, smanjiti javnu potrošnju za 16.500 milijuna eura (ukoliko deficit ostane na šest posto, što je teško vjerovati). Tomu treba dodati smanjenje fiskalnih nameta na zapošljavanje koje nije precizirao, tako da gospodarski plan Mariana Rajoya nastavlja ne davati odgovor najvažnijem pitanju koji se bio pojavio u predizbornoj kampanji: što točno misli rezati kako bi dobio najavljenu cifru, a koja izgleda, premašuje realne mogućnosti španjolskog gospodarstva?

Tvrdnjom da će, osim mirovine, ostali dijelovi proračuna biti povrgnuti korekcijama samo je izbjegao govoriti o konkretnim mjerama.

Rajoy pokazuje, kažu socijalisti, da zamišlja rast na politici cigle, na novom zamahu gradnje, a iz toga procesa, kažu, potječe veliki broj tegoba Španjolaca.
Rajoy nije dao podatke o strukturi nove vlade o kojoj samo kaže da će imati ministarstvo poljoprivrede kako bi se španjolski proizvodi branili što bolje u Bruxellesu. Kazao je, i opet ovlaš, nešto o vanjskoj politici u smislu jačanja državnih interesa unutar EU-a. Bio je neprecizan, nesiguran i zato se vratio starim španjolskim vanjskopolitičkim temama kao što su prioriteti u Latinskoj Americi, jezična politika ili ekonomska diplomacija.

Sve u svemu, još uvijek službeno samo kandidat za predsjednika vlade ostao je kod poznatoga stava da se nikomu posebno ne zamjeri. Bila je to riskantna politika za njegovu konzervativnu stranku Partido popular, a riskantna i ostaje jer će, kad tad, morati otvoriti karte i početi vladati, to jest rezati. Veći broj španjolski kolega smatra da je opasnost Rajoyeve politike realna jer ako se njegova neodlučnost proširi na cjelokupnost državnih institucija nedefiniranost može postati i kobna neoperabilnost.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi