POŽAR DESETLJEĆA

Na Braču mirno; nema otvorene vatre i dima

Bionic
Reading

Tijekom noći stanje na požarištu na otoku Braču bilo je mirno. I dalje nema otvorene vatre niti dima, a oko 300 vatrogasaca ostaje na čuvanju i saniranju požarišta. Vatrogascima bi problem tijekom dana mogao predstavljati vjetar koji se očekuje u poslijepodnevnim satima kao i dugačka linija rubnog dijela požarišta koja je velikim dijelom nedostupna za zemaljske snage, dojavila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje

Iako je stanje na požarištu u noći sa subote na nedjelju bilo mirno, zemaljske snage i dalje su raspoređene na pristupačnim rubnim dijelovima požarišta, a posebno prema naseljima. Zračne snage su povučene.

Tijekom noći sa petka na subotu u gašenju je sudjelovalo preko 250 vatrogasaca s više od 60 vozila, a u subotu poslijepodne stigle su dodatne vatrogasne snage s kontinenta, oko 50 vatrogasaca sa 19 vozila. Oni će zamijeniti dio izmorenih vatrogasaca koji će otići na odmor. Najveći dio snaga usmjeren je na istočni dio požarišta. Uspješno je sanirano nekoliko mjesta na kojima je došlo do izdimljavanja uslijed vjetra koji je zapuhao u poslijepodnevnim satima. Zračne snage 3 Canadaira, 2 AirTractora i 2 helikoptera izmjenjuju se prema potrebi i pomažu vatrogascima u gašenju.

Trenutačno su zaštićena sva naselja. Srećom, zasad još nitko nije stradao niti ima ozlijeđenih. O ozbiljnosti situacije dovoljno govore i procjene vatrogasaca na terenu koji su uvjereni da se radi o najvećem požaru na našoj obali u posljednjih nekoliko desetljeća!

Osim dovođenja dodatnih snaga s kopna, u Vijećnici općine Nerežišće osnivan je i Operativni stožer zaštite i spašavanja za cijeli otok Brač sastavljen od predstavnika DUZS-a, lokalne zajednice, vatrogastva, hitne medicinske pomoći i Crvenog križa. Taj logistički centar trebao bi koordinirati sa svim aktivnostima u pružanju pomoći vatrogascima na cijelom požarištu te u saniranju posljedica požara. Uz to, Hrvatski crveni križ će u sportskoj dvorani Hrvatskog doma u općini Nerežišće osigurati smještajne uvjete i prehranu za sve vatrogasce na ovom požarištu, a cijelo vrijeme će u Stožeru dežurati jedna ekipa hitne pomoći.

Brač je obišao i savjetnik ministra turizma Ivan Bašić koji je kritizirao medije da uveličavaju zbivanja na Braču, što, kako je rekao nije dobro za turizam.

'Drago mi je da nijedan turista zbog požara nije napustio Brač, a dolazeći jutros na Brač primjetio sam pun trajekt turista koji putuju na taj otok, a to znači da situacija nije toliko alarmantna kako se želi prikazati', rekao je Bašić.

POŽAR DESETLJEĆA UZROKOVAO ROŠTILJ?

Bračani govore da su požar izazvali turisti koji su pekli meso na roštilju u uvali Blaca.

Uslijed vjetra koji je  jučer oko podneva promijenio smjer iz jugozapadnog u sjeverozapadni, požar se u poslijepodnevnim satima proširio prema Blacama ispod Dračevice. Vatra se u jednom trenutku u petak poslijepodne približila na oko 400 metara od kuća u Dračevici, a vatrogasci su uz pomoć zračnih snaga učinili sve kako bi spriječili da požar dođe do kuća.

GORI KOD PRIMORSKOG DOLCA I NA SVILAJI
UGAŠEN POŽAR KOD PERKOVIĆA

Požar otvorenog prostora koji je buknuo u subotu ujutro , kod mjesta Primorski Dolac i Prgomet i dalje je aktivan. Gori na dvije lokacije. Na brdu Ljubeč gori oko 30 ha hrastove šume, niskog raslinja i trave, a na brdu Šilo oko 3 ha borove i hrastove šume te makije. U gašenju su tijekom dana sudjelovala 34 vatrogasca s 9 vozila, vlak Robel, 1 Canadair, 2 Air Tractora i 2 helikoptera. Zračne snage su povučene, a zemaljske snage i dalje gase.

Aktivan je i požar koji je u petak popodne buknuo na planini Svilaja. Zahvaćeno je oko 20 ha trave i niskog raslinja na nepristupačnom terenu. Zemaljske snage ostaju na požarištu i dalje.

Dobra vijest stiže iz Perkovića gdje je večeras ugašen požar koji je u petak izbio na četiri lokacije oko Perkovića i Mravnice. Izgorjelo je oko 6,5 hektara borove šume, trave i niskog raslinja. U gašenju požara je sudjelovalo 28 vatrogasaca s 9 vozila iz DIP-a Šibenik, JVP-a Šibenik, DVD-a Šibenik, Perković, Zablaće, Brodarica-Krapanj i Pirovac. Zemaljskim snagama u ranim jutarnjim satima pomagala su 3 Canadaira i  Air Tractor. Na dežurstvu tijekom noći ostaje 13 vatrogasaca s 4 vozila iz DIP-a Šibenik, JVP-a Šibenik te DVD-a Perković i Zablaće.

POŽAR U LIŽNJANU UGAŠEN

Požar većih razmjera koji je danas iza podneva buknuo na Marleri u Ližnjanu stavljen je pod nadzor oko 14 sati, a u njemu je izgorjelo oko pet hektara trave i gustog niskog raslinja, doznaje se od zapovjednika pulske Javne vatrogasne postrojbe Klaudija Karlovića.

Gašenje požara je bilo otežano jer se radi o vrlo teškom i nepristupačnom terenu, a suho vrijeme i velike temperature otažavali su gasiteljima posao, kazao je Hini zapovjednik vatrogasaca.

U gašenju požara sudjelovalo je 15 vozila i 43 vatrogasaca iz pulske Javne vatrogasne postrojbe te Dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Ližnjana, Medulina i Pule. Ekipe su još na požarištu radi sanacije terena.